2024. április 27., szombat

A rangos fesztivál utolsó simításai zajlanak

Miért húzódik el a csantavéri színházterem esetében a közbeszerzési eljárás?
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Javában tart a készülődés a Durindóra és Gyöngyösbokrétára, a vajdasági magyarság legtömegesebb és legrangosabb népzenei és néptáncfesztiváljára, amelynek június 6-án és 7-én Csantavér lesz a házigazdája.

– Jól haladnak az előkészületek, fogalmazhatnék úgy is, hogy mint minden évben ilyenkor már az utolsó simítások zajlanak. A plakátok már elkészültek, hamarosan postázzuk a meghívókat. Csantavéren a helyszínek előkészítése a nagyszabású rendezvényre jól halad. Június 6-án a Durindó – amelyre 104 népzenei együttes nevezett be – két színpadon zajlik majd, egyiket szabadtéren állítják fel, a másik helyszín pedig a színházterem lesz. Ennek a felújítására objektív okok miatt a fesztiválig nem kerülhetett sor, de hála a csantavériek odaadásának, szorgalmának a színház kimeszelve, kitakarítva és a többi helyszín is gondosan előkészítve fogadja majd a vendégeket – nyilatkozta Csonka Ferenc, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ügyvezetője.

Az elképzelés az volt, hogy a Durindóig és Gyöngyösbokrétáig felújítják a csantavéri színháztermet. Az anyagi eszközöket is elkülönítették e célra, ám a munkálatok elvégzése jogi akadályok miatt még nem kezdődhetett meg.

– Kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, s az történt most is, mint ami számos közbeszerzési eljárás esetében az utóbbi időben gyakran megtörténik: több cég pályázik a munka elvégzésére, s miután a bizottság meghozza a döntését a kivitelezőt illetően, valamely másik pályázó, aki elégedetlen e határozattal, fellebbez a döntés ellen – tudtuk meg Maglai Jenőtől, Szabadka város polgármesterétől. – Ez esetben is ez történt: 7 cég pályázott, s az egyik vállalkozás, amelyik nem kapta meg a kivitelezés jogát, fellebbezett, a tárgy már március vége óta másodfokú elbíráláson van Belgrádban a Közbeszerzési Igazgatóságon. Amíg az igazgatóság nem hozza meg döntését arról, hogy a fellebbezésnek megvan-e az alapja, vagy nincs, nem tudunk továbblépni, nem tudjuk a szerződést megkötni a kivitelezővel, és a munkát sem kezdhetjük el. A törvényhozó pozitív hozzáállásához nem fér kétség, az volt a szándék, hogy átlátható legyen az eljárás, csakhogy a gyakorlatban ez nehézkesen működik. Az lenne a jó, ha a Közbeszerzési Igazgatóság 15 napon belül meghozná döntését, mert jelenleg általában 2-3 hónapig elhúzódnak ezek az eljárások, sőt, az elégedetlen vállalkozó akár 6 hónapig is húzhatja különböző fellebbezésekkel az időt, mire sor kerülhet arra, hogy a leendő kivitelezővel meg tudjuk kötni a szerződést.

Mint Maglai Jenő fogalmazott, a csantavéri színházterem felújítása mindenképp nagyon fontos távlatilag a falu kulturális élete szempontjából, azért, hogy a faluban működő művelődési egyesületek az elkövetkezőkben használni tudják, a megújított színházteremben tarthassanak színházi előadásokat és más rendezvényeket. Tehát, nem a Durindó és a Gyöngyösbokréta az egyetlen ok, ami miatt jó lett volna a színházat felújítani, de persze az lett volna a legkedvezőbb, ha már erre a rangos rendezvényre elkészül a tervezett felújítás, de a fent említett akadályoztatások miatt ez késik.

Mint Csonka Ferenctől megtudtuk, a Durindón és a Gyöngyösbokrétán is hazai és anyaországi rangos szakemberek ülnek majd a zsűriben. A Durindó két helyszínen zajlik, ezért természetesen 2 zsűri is értékeli a teljesítményeket, amelyek tagjai: Németh István, Vakler Anna, Juhász Erika, Borsi Ferenc, Bárkányi Ildikó, Raj Rozália, Csizmadia Anna, Kisimre Szerda Anna, Rontó Márta, kelemen Zsolt, Szabó Annamária, Szabó Kocsis Zsuzsanna. A Gyöngyösbokréta zsűrijében Szűcs Gábor, Szűcs Gáborné Urbán Mária. Bárkányi Ildikó, Raj Rozália, Kisimre Szerda Anna, Kis Zsélykó, Árendás Péter foglal helyet.