2024. április 27., szombat
MARTONOSI MÉSZÁRLÁS

Szokványos erőszakos cselekedet?!

Az ügyészség kérte a rendőrségtől Rade Šefer fegyverének az elkobzását, de a férfi gyorsabb volt

Nebojša Stefanović, Szerbia belügyminisztere hétfőn leváltotta Dragan Todorovićot, a zentai és Rekecki Tituszt, a magyarkanizsai rendőrállomás parancsnokait, s fegyelmi eljárást indított ellenük. A leváltások a vasárnapi martonosi tragédiának a következményei. A belügyminiszter döntését azzal indokolta döntését, hogy a parancsnokok munkájuk során több szabálytalanságot is elkövettek. A belső vizsgálat a Večernje Novosti napilap szerint megkezdődött.

Mirko Gašović, a zentai alapfokú bíróság ügyésze kategorikusan állítja, hogy munkatársa, Katarina Segedinski nem követett el mulasztást, akkor, mikor a rendőrökkel való telefonbeszélgetést követően úgy döntött, bűnvádi feljelentést tesz Rade Šefer ellen. 

- Szokványos, nem különösebben drámai, erőszakos cselekedetről volt szó, ezért szinte soha sem tartóztatnak le senkit ebben az országban - magyarázza Gašović. – Az ittas ember néhányszor megütötte a feleségét, de közben különösebben nem fenyegetődzött. Később lenyugodott. Semmi sem utalt arra, hogy az előállított személy megismétli tettét, esetleg bűntettek sorát.

Arra a kérdésre, hogy meg lehetett-e volna akadályozni a bűntettet, azzal, hogy az előállított személytől elkobozzák a fegyvereit, Gašović így válaszolt:

- Kolléganőm ezzel megbízta a rendőröket. Sajnos Šefer megelőzte őket. 

Šefer felesége többször is feljelentette erőszakoskodó férjét, de ennek ellenére fegyvereit, melyektől 2012-ben megfosztották, a múlt évben visszaszolgáltatták, az ellene tett feljelentés pedig az elhúzódó bírósági eljárás miatt elévült.

Rade Šefer vasárnap vadászfegyverével megölt hat embert: feleségét, annak szüleit, menyét és annak szüleit. Az első hírek szerint ő maga öngyilkos lett, de a későbbiek folyamán kiderült, önvédelemből megölték.