2024. április 26., péntek

Korszerű egészségügyi könyvecske

A munkaadóknak vagy a polgároknak 400 dinárt kell fizetniük a cseréért

Év végéig minden biztosítottnak elektronikusra kell lecserélnie jelenlegi papíralapú egészségügyi könyvecskéjét. Mindez 400 dinárjába kerül a polgároknak vagy munkaadójuknak. Először Valjevón lehetett elektronikus egészségügyi kártyát igényelni. A településen ezt eddig nagyjából 2 ezer polgár tette meg. A rendszer tesztelése során a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) 3 ezer alkalmazottja és családtagjaik is megkapták az elektronikus egészségügyi kártyát.

A Večernje Novosti értesülései szerint az érdekeltek országszerte igényelhetik már az elektronikus kártyát. Ehhez csak arra van szükség, hogy a munkaadó a RFZO fiókintézeteiben adja le alkalmazottainak listáját, illetve a bizonylatot a munkásonkénti 400 dinár befizetéséről. Ha a polgár maga kérvényezi a kártyát, akkor a befizetésről szóló bizonylatot kell átadnia a RFZO fiókintézetében.

A cserének már tavaly augusztus végéig be kellett volna fejeződnie, ám ezt egyrészről a társadalom ellenállása, másrészről pedig a pénzhiány miatt elnapolták. A hivatalos értesülések szerint az egészségügy polgáronként 250 eurót költhet évente, a projektum viszont a polgárok hozzájárulásának ellenére is 20 millió euróba kerül. A szociálisan hátrányos helyzetben élők ingyen kapják meg az egészségügyi kártyát.

A chippel ellátott egészségügyi kártya leginkább egy bankkártyára hasonlít. A biztosított személy nevét és vezetéknevét, születési dátumát, személyi számát és a kártya számát tüntetik fel rajta. A kártya chipjére töltik fel a személy betegbiztosításával kapcsolatos adatokat.