2024. április 27., szombat

Zentára figyel a Kárpát-medence énekelt verseket kedvelő közönsége

Pénteken zajlott le az Énekelt Versek 20. Zentai Fesztiváljának a versenyprogramja
VerssoRock, Zenta (Gergely Árpád felvétele)

VerssoRock, Zenta (Gergely Árpád felvétele)

Az Énekelt Versek 20. Zentai Fesztiváljának versenyprogramja pénteken délután jubileumi visszatekintéssel kezdődött. Az igencsak szép számban jelenlevők a Vajdasági Rádió és Televízió által készített rövidfilmet tekinthették meg, amelyben a fesztivál alapítói, illetve a budapesti Kaláka zenekar egyik tagja beszélt az énekelt versek, illetve a zentai fesztivál jelentőségéről.

Gruik Ibolxa és Kontra Ferenc

Gruik Ibolxa és Kontra Ferenc

Ezt követően Kontra Ferenccel, az idei fesztivál díszvendégével Gruik Ibolya folytatott rövid beszélgetést. A Márai Sándor- és József Attila-díjas irodalmár a beszélgetés folyamán kiemelte: nemcsak a fesztivál született pontosan két évtizeddel ezelőtt, hanem lényegében a Vászon takarja című verse is, amelyet az idén – kötelező versenyszámként – meg kellett zenésíteniük a zenekaroknak.

Mint megjegyezte: mindezért megtisztelő számára, hogy ebből az alkalomból éppen az ő versét választották ki a szervezők, amelyet két évtizeddel ezelőtt ahhoz a rockoperához írt, amelyet Verebes Ernővel, a fesztivál egyik szellemi atyjával együtt írtak. Kontra beszélt a vers megszületéséről is, s elmesélte, hogy akkoriban már 1991 óta dúlt a háború a szülőföldjén, Drávaszög területén.

– Ezen a vidéken ahhoz szoktunk, hogy egy-egy háború 4 évig tart. A múlt században két ilyen háború is volt, viszont amikor a kilencvenes években már negyedik éve tartott a polgárháború a horvátországi Szlavónia, illetve Baranya területén, mi gyanút fogtunk, hogy mi valaha haza tudunk-e majd menni, s az a hely, amit mi otthonnak vagy hazának nevezünk, vajon vár- e még bennünket, s lényegében ez a vers azt a türelmetlenséget fogalmazza meg, amit ők éreztek, hogy teljes családként lehet, hogy már nem is találkozhatnak egymással odahaza, a családi házukban – ecsetelte.

A rövid beszélgetés után kezdődött az idei, jubileumi fesztivál versenyprogramja, amelyen 11 versenyző vett részt.

Pénteken a délelőtti órákban a legkisebbeknek kedveztek az Énekelt Versek 20. Zentai Fesztiváljának a szervezői. Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros és énekes Garbonciás Péter című gyermekműsorára ugyanis több száz gyerkőc kísérte figyelemmel a zentai művelődési ház színháztermében, illetve a kiállítóteremben elhelyezett kivetítő előtt. A rendezvényt ugyan az Alltech Nyári Pavilonban volt meghirdetve, de az esős idő miatt a műsort kénytelenek voltak beköltöztetni a fentiekben már megnevezett helyszínre. Ez természetesen mit sem ártott a magyarországi előadó által villámgyorsan kialakított hangulatnak. A gyermekek, köztük számos szerb ajkú is, felhőtlen örömmel élvezte a nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is magával ragadó műsort.