2024. április 26., péntek

Lelőttek két diákot Chilében egy tüntetés után

Lelőttek két egyetemi hallgatót egy tüntetés után a chilei Valparaisóban - közölte a helyi rendőrség.

Az incidens azt követően történt, hogy csütörtökön Valparaisóban, az ország több másik nagyvárosához hasonlóan, diákok ezrei tüntettek a felsőoktatás színvonalának javításáért és a tandíjak csökkentéséért. A tettes feltehetően egy feldühödött háztulajdonos volt, aki azért lőtte le a fiatalokat - egy 18 és egy 25 éves diákot -, mert a tüntetéshez kapcsolódó graffitit firkáltak fel a háza falára.

A dél-amerikai ország fővárosában, Santiago de Chilében a rendőrség becslése szerint mintegy 50 ezren - a tüntetők szerint 150 ezren - vonultak az elnöki palota elé csütörtökön az oktatáspolitika miatti elégedetlenségtől indíttatva. A tüntetés után kisebb összetűzés alakult ki rendőrök és néhány tüntető között.

Jorge Burgos belügyminiszter elítélte a valparaisói gyilkosságokat, egyúttal hangsúlyozta, hogy nem rendőri erőszak történt, és a kormány tiszteletben tartja a tiltakozásokat.

A nagy társadalmi egyenlőtlenségek jellemezte Chilében az utóbbi időben rendszeressé váltak a diáktüntetések és esetenként a rendőrséggel való összetűzésbe torkollnak. A valparaisói eset felháborította a diákszervezeteket, és bejelentették, hogy gyertyás virrasztást tartanak a két fiatal emlékére.