2024. április 26., péntek

„Szerbiában nem történhet meg”

A miniszterelnök elmondása szerint folyamatosan erősíteni tervezik a katonaságot és a rendőrséget

Tomislav Nikolić köztársasági elnök tegnap Ljubiša Diković tábornokkal, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnökével tárgyalt az ország biztonsági helyzetéről. Diković arról biztosította az államfőt, hogy a hadsereg bármikor kész megfelelően reagálni és megakadályozni a hétvégén Macedóniában történt incidenshez hasonló erőszakos kilengéseket.

A hadseregnek bármi áron kötelessége útját állni az ország destabilizációjára irányuló cselekményeknek, így őrizve a polgárok biztonságát, nyomatékosította Nikolić.

A beszélgetés során kiderült, hogy a kumanovói történéseket követően a Szerbiai Hadsereg, együttműködve a szerbiai biztonsági szolgálatokkal, már megtette a kellő lépéseket, hogy megakadályozza a türelmetlenség átterjedését Szerbia területére.

– Szerbia már hosszú ideje figyelmezteti európai partnereit, hogy csak idő kérdése, hogy a Nagy Albániáért síkra szálló albán terrorista szervezetek megpróbálják megvalósítani elképzeléseiket. A hétvégén történtek alátámasztották félelmeinket. Az Európai Unió azonban továbbra is elhatárolódhat az albán terrorizmustól, elítélheti azt és sokat tehet a régió országai területi integritásának a megőrzéséért – fogalmazott Nikolić.

Hasonlóan értékelte a helyzetet Aleksandar Vučić kormányfő, mondván, hogy Szerbia bármilyen biztonsági kihívással és potenciális veszéllyel képes megküzdeni. Bárkinek is jut eszébe veszélyeztetni az ország biztonságát és stabilitását, Szerbia biztonsági erői gyorsan és hatékonyan fognak reagálni, emelte ki a miniszterelnök, aki újságírói kérdésre válaszolva abbéli véleményének adott hangot, hogy a dél-szerbiai, javarészt albánok lakta községek nem jelentenek veszélyt az ország stabilitására nézve.

– A dél-szerbiai albánok Szerbia polgárai, együttműködünk velük. Azt szeretnénk, ha hazájukként tekintenének Szerbiára. Akárkinek is jut eszébe veszélyeztetni az ország biztonságát, annak tudnia kell, hogy biztonsági erőink hatékonyan fognak reagálni. Szerbia nincsen veszélyben, mert Szerbia elég erős ahhoz, hogy kellőképpen válaszoljon azoknak a terroristáknak az esetleges fenyegetésére, akik a régió egyik-másik részében problémákat okoztak – taglalta Vučić.

A miniszterelnök arról is szót ejtett, hogy az ország folyamatosan erősíti katonai és rendőrségi erőit. Elmondása szerint idén nagyobb mennyiségű golyóálló mellényt és egyenruhát szereztek be, két új helikoptert vásároltak és beruházással erősítették a páncélozott harcjárművek állományát. A Szerbiai Hadsereg egyre erősebb lesz, mivel az országnak a korábbiakhoz képest valamivel több pénze van, így lehetőség van a beruházásokra, hangsúlyozta Vučić.

Az Európai Bizottság értékelése szerint az Európai Unió érdemben csak akkor léphet bármit, miután a hatóságok felderítették a kumanovói incidens körülményeit. Maja Kocijančić, Johannes Hahn bővítési és szomszédságpolitikai biztos sajtófelelőse szerint túlzók azok a megállapítások, hogy Koszovó biztonságának tekintetében az EULEX és az EU nem végzik jól a munkájukat.

Kocijančić ezzel egy macedón újságíró azon kérdésére válaszolt, hogy miként történhetett meg, hogy az EULEX jelenlétének ellenére egy több mint ötven tagot számláló terrorista csoport lépett be Koszovóból Macedóniába.

Hahn korábban kifejtette: nem szabad megengedni, hogy az incidens ismét elmérgesítse a régióban a nemzetek közötti viszonyokat. A bővítési biztos egységre és együttműködésre kérte Macedóniát és a régió többi országát.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter szintén fontosnak tartotta elmondani, hogy ami Macedóniában történt, az nem történhet meg Szerbiában. Az természetes, hogy a szerb kormányon bármilyen erőszakos kilengést követően az aggodalom érzése hatalmasodik el, történjen az az incidens bárhol is, ugyanakkor Szerbia elég erős és tudatában van a veszélynek, így Szerbiában nem történhet olyasmi, mint Macedóniában, magyarázta Vulin, hozzátéve: Szerbia senkit nem fenyeget, mindenkinek barátja a Balkánon és mindenkinek kész segíteni. Szerbia azt szeretné, ha ez a régió a béke és a stabilitás régiója lenne és semmiféleképpen nem az újabb összecsapásoké, szögezte le Vulin.

Bár a macedón hatóságok nyilatkozata szerint a szombaton Kumanovóban elfogott terrorista csoport tagjai macedón, koszovói és albán állampolgárok, a koszovói rendőrség cáfolta ezt az állítást. A koszovói rendőrségnek nincsen ilyen értesülése, nyilatkozták a sajtónak a rendőrségnél, és elmondták, hogy az incidenst megelőzően tudtukkal senki nem hagyta el alternatív utakon, azaz törvénytelenül Koszovó területét és lépett be Macedóniába.

Isa Mustafa, Koszovó miniszterelnöke arról biztosította a közvéleményt, hogy Koszovó mindent megtesz a stabilitás megőrzésének érdekében. Koszovó azért küzd, hogy a Macedóniában történt incidens ne szivárogjon be a régió más országaiba, nyomatékosította Mustafa.

– Koszovó minél szorosabban szeretne együttműködni Macedóniával. A két ország rendőrsége közösen deríthetne fényt a hétvégi incidens körülményeire. Mindenféle erőszakos kilengés megakadályozásához hozzájárulunk. A felelősöknek a törvény előtt kell felelniük tettükért – magyarázta Mustafa.