2024. április 27., szombat

Átminősítik a béregi határátkelőt?

Régi álma a zombori városvezetőségnek a közeli Béreg (Bački Breg) és Hercegszántó közti határátkelő megnyitása a teherforgalom előtt. Az elképzelések szerint ez a lépés nemcsak a Szerbia és Magyarország közti áruforgalmat élénkítené, hanem magával vonná például a közúti infrastruktúra javítását, fejlesztését.

Zorana Mihajlović, az építőiparral, közlekedéssel és infrastruktúrával megbízott miniszter asszony szombati, Zomborban tett látogatása során Saša Todorović polgármesterrel erről a kérdésről is tárgyalt. Megállapították, hogy a határátkelő magyar oldalán megtörtént a bővítéshez szükséges infrastrukturális fejlesztés, a szerb oldalon viszont annak ellenére, hogy már hét éve elkészült a beruházási terv, nem történt semmi. A miniszter asszony szerint meg kell vizsgálni a tervet, hátha frissíteni kell rajta, de abból a tekintetből is, hogy mennyi pénzre lesz szükség a beruházás megvalósításához. Jó alkalomnak tartotta a tervezett beruházást az IPA és a Duna Stratégia pénzalapjainál történő pályázáshoz, mert a jelenleg csak az utasforgalom előtt nyitott határátkelő teherforgalmi átminősítése a szerb és a magyar fél számára egyaránt fontos.

A találkozón szó esett a zombori katonai reptér civil használatának lehetőségéről is, amivel kapcsolatosan Zorana Mihajlović felvetette, hogy a zombori légikikötő részévé válhat a megalakulás előtt álló, Szerbia Repterei elnevezésű vállalatnak.

A miniszter asszony, aki egyben Szerbia kormányának alelnöke, látogatást tett a zombori biztonságos házban, ahol Jó Kert elnevezéssel képzést tartanak az organikus növénytermesztésről a családon belül bántalmazott nőknek, hogy fölkészítsék őket a gazdasági önállóságra.

– Először járok Jó Kertben, és kiváló ötletnek tartom, miként a biztonságos házakat is. Ezzel a projektummal eddig többet foglalkozott a civil szféra, például a B92 Alap, mint az állam. Ezentúl együtt fogunk törődni a családon belüli erőszak áldozatainak védelmével és fölkészítésükkel az önálló életre – mondta Zorana Mihajlović, és hozzátette, hogy Szerbiában még legalább három biztonságos házra lenne szükség.