2024. április 27., szombat

„Szerbia képes megküzdeni a terrorizmussal”

A macedóniai történések miatt fokozták a Szerbiai Hadsereg harckészültségét

Petar Cvetković, a Katonai Biztonsági Ügynökség (VBA) igazgatója tegnap arról beszélt, hogy macedón kollégáikat már áprilisban figyelmeztették, hogy az országban a hétvégihez hasonló terrorista-támadás történhet. A Macedóniában elfogott csoport tagjai javarészt Koszovóból érkeztek, de voltak közöttük macedón állampolgárok, sőt, dél-szerbiai illetékességű személyek is, magyarázta Cvetković, aki úgy véli, hogy a Nagy-Albánia projektumot még a nyugati országok egy része is támogatja. A VBA igazgatója szerint ezt az bizonyítja, hogy a nemzetközi közösség nem ítélte el erélyesen a hétvégi akciót.

Azzal kapcsolatban, hogy a történtek miatt fokozták a Szerbiai Hadsereg harckészültségét, Cvetković közölte, hogy az intézkedés elsősorban a katonaság azon egységeit érinti, amelyek a határ menti régióban állomásoznak. Szerbia így kívánja megakadályozni, hogy a Kumanovóban esetleg el nem fogott terroristák Szerbiába meneküljenek át, magyarázta Cvetković, aki korábban, a biztonsági szolgálatok koordinációs testületének rendkívüli ülését követően abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a macedóniaihoz hasonló káosz nem ismétlődhet meg Szerbiában.

– Az országban uralkodó biztonsági helyzet kielégítő és semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben a Kumanovóban történt incidenshez hasonló eshet meg Szerbiában – nyomatékosította Cvetković.

A biztonsági szolgálatok koordinációs testülete a szerb kormánynak egy olyan koordinációs testület megalapítását javasolta, amely az összes biztonsági szolgálat és -erő akcióját felügyelné. A javaslatot elfogadták és az újonnan létrehozott testület élére Goran Dragović, a csendőrség parancsnoka került.

Aleksandar Vučić kormányfő, a biztonsági szolgálatok koordinációs testülete ülésének elnöklője röviden csak annyit közölt az újságírókkal, hogy Szerbiát senki nem fenyegetheti. Szerbiának van rendőrsége és katonasága, senki nem foglalhatja el „őrtornyait”, nyomatékosította Vučić. 

Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója szerint a lakosságnak semmi oka az aggodalomra, mivel nem fenyegeti veszély az országot. A Szerbia és Macedónia közötti határvonal biztonságos, ugyanakkor a biztonsági alakulatok ennek ellenére is éberek maradnak, és magasabb szinten tartják a harckészültséget, fűzte hozzá Veljović, mondván, hogy a szerbiai védelmi és biztonsági erők bármilyen fenyegetéssel képesek szembeszállni. A rendőrség igazgatója azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy kiváló az együttműködés a preševói és bujanováci albánok politikai képviselőivel.

Ivica Dačić külügyminiszter elmondása szerint az ország készen áll arra, hogy a lehető legerélyesebben reagáljon minden destabilizációs kísérletre. Senkinek eszébe sem szabad jutnia, hogy játszadozzon Szerbiával, szögezte le Dačić.

Hasonló hangnemben nyilatkozott Nebojša Stefanović belügyminiszter, aki közölte: Szerbia nem engedi meg, hogy területén a kumanovóihoz hasonló terrorista akció történjen.

– Szerbia hónapok óta folyamatosan dolgozik azon, hogy a rendőrség harckészültsége jobbá váljék, a katonaság pedig a terrorizmussal való leszámolásra készül. Erős rendőrségi erőinkkel az ország minden egyes olyan zugában jelen leszünk, ahol veszélybe kerülhet az ország és a lakosság biztonsága. Pillanatnyilag a Szerbia és Koszovó közötti adminisztrációs vonal, valamint a Szerbia és a Macedónia közötti országhatár áll a szerbiai erők figyelmének fókuszában. A terrorizmus elleni küzdelem komoly kihívást jelent. A terrorizmus állandóan jelen van, csak ritkán történik meg, hogy előre tudni, hol, mikor és milyen formában „csapnak le” a támadók. Ezért kell az állami szerveknek állandó készültségben lenniük – magyarázta Stefanović.

A Koszovó és Macedónia közötti határvonalon is megerősítették a védelmet. A pristinai vezetőség döntése nyomán ott a koszovói rendőrség Rosu különleges alakulata őrzi a területet.

A kumanovói incidenst követően nagyjából 450 menekült érkezett Szerbiába, elsősorban a Preševo-völgyi településekre. Ragmi Mustafa, Preševo polgármesterének elmondása szerint a község készen áll a macedón menekültek befogadására.