2024. május 8., szerda

Meglepetésszerű látogatást tett Szíria területén a török kormányfő

Előre be nem jelentett látogatást tett egy Szíria területén található, török kézben lévő mauzóleumban Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vasárnap - közölte a politikus hivatala.

A Dogan török hírügynökség szerint a kormányfő páncélozottjármű-konvojjal és helikopteres kísérettel érkezett a török határtól mindössze 250 méterre fekvő, eredetileg hétszáz évvel ezelőtt épített mauzóleumba, amely az Oszmán Birodalmat megalapító I. Oszmán szultán nagyapjának, Szulejmán sahnak állít emléket. Davutoglu hivatala nem közölt részleteket a látogatásról.

A sírhely korábban feszültségek forrása volt a két ország között. Ankara közölte, Törökország elleni támadásnak venné, ha megsérülne a hivatalosan saját tulajdonát képező mauzóleum a szíriai polgárháborúban, majd február végén - miután az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elfoglalta a környező területeket - egy kiterjedt katonai akcióban elszállította eredeti helyéről, és a határ tőszomszédságában helyezte biztonságba a síremléket.

A szíriai kormány az agresszió felháborító megnyilvánulásának nevezte az engedélye nélkül végrehajtott februári akciót, amelyben mintegy 100 török katonai jármű, köztük 39 harckocsi, drónok és felderítő repülőgépek hatoltak be 35 kilométer mélyen Szíria területére. Ez volt az első török beavatkozás Szíria területén a négy éve tartó polgárháború alatt, de harc nem alakult ki a művelet során, bár egy katona balesetben meghalt.

A síremlék a februári művelet előtt Aleppó tartományban, az Eufrátesz folyó partján állt. A sírboltot egy 1921-es szerződés török tulajdonná nyilvánította, Ankara több tucat fős díszőrséget állomásoztatott ott.

Törökország a szíriai konfliktusban Bassár el-Aszad elnök bukását akarja. Damaszkusz ennek kapcsán azzal vádolta meg Ankarát, hogy támogatást nyújt az Aszad erői ellen harcoló szélsőségeseknek, köztük az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoportnak is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma már meghaladta a 220 ezret.