2024. április 26., péntek

Mindenkinek helye van a Nap alatt

Az OTTHON szervezésében kampányest, közvita a kitagolásról

A bácskossuthfalvi OTTHON Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet kampányestet, közvitát szervezett, mely alkalmával megosztották a nyilvánossággal a szociális intézményben folyamatban lévő szerkezeti átalakulás részleteit. Az alakulásfolyamat a gondozottak fokozatos kitelepítésével jár az intézetből a falu lakóövezetébe.

Az új szociális-védelmi szolgáltatásforma mibenlétéről, a közvita tapasztalatairól Majláth Bélát, az Otthon igazgatóját kérdeztük.

– Az est apropója az volt, hogy a faluban már több mint kétszáz éve intézményesült szociális gondoskodó rendszer az idén túllépi történelmi mezsgyehatárát, egy hónapon belül 14 gondozottját kitelepíti a falu lakóövezetébe. Az újszerű szolgáltatásforma egy EU által finanszírozott program keretében valósul meg. A reform, amely a bentlakásos tömegintézményeket bontja le kisebb kapacitású lakócentrumokra, védett szállásokra, korszerűbb, hatékonyabb és az emberi méltóságot karizmatikusabban tiszteletben tartó szolgáltatást nyújtva, két családi ház kiépítésével vette kezdetét. Az érintettek 4-6 fős házakban kezdenek hozzá életük új fejezetéhez természetesen kellő felügyelet mellett, elégséges segítségnyújtással. A program párhuzamos fonala a megelőzés irányába húzódik: egy topolyai székhelyű preventív iroda tanácsokkal, ha szükséges, helyszíni szaktanácsadással látja majd el azokat a jövőbeli potenciális gondozottakat, kikről egyelőre odahaza gondoskodnak. A cél a lehető legkésőbbi időpontig elodázni intézményi elhelyezésüket – nyilatkozta lapunknak Majláth Béla, aki hangsúlyozta: a szociális ellátás e rendszeréről minél szélesebb körben szükséges tájékoztatni, hogy az OTTHON klienseinek a befogadása zökkenőmentesebb legyen, és minél hangsúlyosabb, miszerint mindenkinek helye van a Nap alatt.

Képessé válhat az együttélésre a közösség minden tagja? Hogyan értékeli a közvita tapasztalatait?

– Igyekeztünk sok kételyt eloszlatni, előítéleteket semlegesíteni. Az elhangzott aggályok, kérdések, megjegyzések és kritikák megállták a helyüket, ami bizonyítja: a közösség befogadó, tud felelősségteljesen együtt gondolkodni, elutasítás senki részéről sem hangzott el. Megköszönném munkatársaimnak, a gondozottainknak, a falu megjelent ötven-hatvan polgárának, az önkormányzat képviselőinek, a községi ombudsmannak, a szociális-védelmi központ munkatársainak, a római katolikus egyház képviselőjének a kampányrendezvényünkön való megjelenést, érdeklődést. Nem gondolom, hogy ez a kitagolás felbolygatná vagy megbontaná a falu hétköznapjait vagy nyugalmát. Mostanáig is szerves részei voltunk a falu mindennapjainak, gondozottaink napi szinten kijárnak, ismerik őket az emberek és ez fordítva is igaz. Igyekszünk minden nyilvános helyi rendezvényen részt venni, ezáltal is felhívni magunkra a figyelmet. Jó kapcsolatot ápolunk a falu szinte minden intézményével és gazdasági alanyával. Természetesen mi is tele vagyunk még szorongással és bizonytalansággal sok részletkérdés megnyugtató megoldása végett, de szemtanúi voltunk már számos bel- és külföldi intézmény sikeres gyakorlatának. Igyekszünk majd a jó példákat nálunk is meghonosítani. Meggyőződésünk, hogy lehetetlenség minden kliensünket nyitott környezetbe kitelepíteni. Részükre továbbra is az intézményi elhelyezés marad megoldásként, de már egy tehermentesített és nagyobb élettérrel bíró régi-új intézményben.      

Milyen állomásai ismeretesek az intézménytelenítési folyamatnak?

– Az intézménytelenítés esetünkben 15 éves kifutási idő után éri majd el végpontját. Akkorra már 5 községet lefedve, 47 védett szálláson 200 kliensünk fog kitagolódni, a jelenlegi intézményben pedig 100 kliensünk marad. Meg kell jegyeznem azonban, ez csak egy terv. A kezdő lépést ugyan megtettük, de a folytatás hatalmas infrastrukturális beruházást igényel. A realizálódás akkor lesz lehetséges, ha Brüsszel vagy Belgrád anyagilag is teljes egészében fedezi a költségeket. Az intézménytelenítés megléte egyik előfeltétele az EU-s csatlakozásnak. Ez a magasabb színvonalú ellátási rendszer egyben azt is feltételezi, hogy további munkaerőt kell majd igénybe vennünk, azaz elhelyeznünk. A jelenlegi 2 okleveles szakmunkatársunk mellett, további 25-re lesz majd szükség a folyamat lezárultával – szögezte le az OTTHON vezetője.