2024. április 27., szombat
PÁSZTOR ISTVÁN

A gyűlölet és uszítás kísértete ellen

– A vajdasági magyar közösség által is elszenvedett ’90-es évek sovinizmusa, gyűlöletbeszéde vezetett el Herkócához és mindazokhoz az eseményekhez, amelyek az ország széteséséhez, közösségek, családok, egyének halálához, ellehetetlenüléséhez, önfeladásához, elvándorlásához vezettek.

Napjainkban is vannak olyanok, akik cinikus felelőtlenséggel vádaskodnak, talán mert nem tanultak a ’90-es évek eseményeiből, talán mert semmit nem jelent nekik a szüleik, nagyszüleik által az elmúlt 70 évben épített világ.

Mindez egyéni döntés és felelősség, következményei azonban közösségiek: ideológiai és értékrendbeli különbségeink ellenére is meg kell tartani a közbeszédben az egyén és a vélemény tiszteletét, és ebben a politikai szereplőknek élen kell járniuk.

Mindezek miatt felháborítónak, undorítónak és megengedhetetlennek tartom azt, ahogyan Vojislav Šešelj reagált Twitter-bejegyzésében Nenad Čanaknak a herkócai események évfordulója kapcsán közzétett közleményére.

Hetven évvel a II. világháború befejezését ünneplő Európában, Szerbiában és Vajdaságban megengedhetetlen, hogy bárkit politikai meggyőződése, elvei miatt halállal vagy bárhogyan fenyegessenek – áll a Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által aláírt közleményben.