2024. április 27., szombat

Bebörtönözték a venezuelai hadsereg több tisztjét

Börtönbüntetéssel sújtották a venezuelai hadsereg több tisztjét, akiket azzal vádoltak, hogy egy összeesküvés részeként fel akarták robbantani az elnöki palotát.

Vladimir Padrino López védelmi miniszter a Twitter közösségi portálon közölte szerdán, hogy nyolc tisztet ítéltek el az államcsínykísérletben való részvételükért. A katonák öt és nyolc év közötti börtönbüntetést kaptak.

Nicolás Maduro kormánya februárban a hadsereg több tagját, valamint egy sor ellenzéki politikust és üzletembert vádolt meg azzal, hogy ki akarják siklatni a dél-amerikai országban 15 éve tartó szocialista forradalmat. A katonatiszteket többek között azzal vádolták, hogy a légierő egyik gépéről akarták bombázni az elnöki palotát, a védelmi minisztériumot és a közszolgálati televízió székházát.

Nicolás Maduro egyenesen azt állította, hogy az összeesküvésnek az Egyesült Államok is része. Bizonyítékokat azonban nem tárt a nyilvánosság elé.

Washington nevetségesnek nevezte Maduro vádjait, és azt hangsúlyozta, hogy a caracasi kormány csak a venezuelai gazdasági és társadalmi válságról akarja elterelni a dél-amerikai ország közvéleményének figyelmét.