2024. április 27., szombat

Nem csak a húszéveseké a világ!

A zsűri

A zsűri

A budapesti Operettszínház adott ez alkalommal is otthont az Idősek Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedője döntőjének. A megmérettetésre érkező versenyzők közül sokan megilletődve vették tudomásul, hogy ugyanazon a művészbejárón lépnek be a patinás épületbe, ugyanazon a színpadon lépnek fel, amelyen az Operettszínház sztárjai.

Legényes 60 éven felül is

Legényes 60 éven felül is

Nem volt egyszerű eljutni a döntőig. A megyei, regionális elődöntőkön 10 500-an mérettettek meg egyéni vagy csoportos színpadi produkciókkal, illetve képzőművészeti, kézműves alkotásaikkal. Mintegy 1000-en jutottak el a pécsi középdöntőbe, amelyről 25 egyéni, illetve csoportos színpadi produkciót és 6 egyén, illetve alkotói csoport képzőművészeti, kézműves munkáit juttatott be a zsűri a budapesti Operettszínházban megtartott döntőbe.

(Ótos András felvételei)

(Ótos András felvételei)

E vetélkedőre a 60. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek (illetve csoport esetén az átlagéletkornak 60 évnek kell lennie). A résztvevők ez alkalommal is bebizonyították, hogy nem csak a húsz éveseké a világ, idősebb korban is lehet figyelemreméltó, színvonalas teljesítményt felmutatni. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, amelynek tagjai Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös Tagja, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekesnő, Pilári Gábor bábművész, Tandi Tibor néptáncoktató és Felföldi Anikó színésznő voltak.

A szabadkai SU-együttes

A szabadkai SU-együttes

Vajdaságban ritka, hogy valaki 60 évesen néptánc-produkcióval lépjen színpadra, most Budapesten azt láttuk, hogy nem is egy néptáncegyüttes működik, amelyben jóval 60 éven felüli tagok is vannak, s a fiatalkorban begyakorolt motívumok még mindig ott vannak a táncosok lábában, a mozdulataikban, amelyek természetesen lassabbak, méltóságteljesebbek, mint tizenéves korban voltak. Valódi matyó lakodalmat is láthattunk a színpadon, a gyönyörű, látványos matyó népviseletbe öltözött menyasszony, vőlegény, a násznép felelevenítette a valamikori lakodalmak hangulatát. A népzene az egyéni produkciókban is jelen volt, a Csongrád-megyei, nagymamakorú Zöldi Lászlóné tekerőlanton játszott. Verseket is hallhattunk, például a miskolci Kocsisné Heiler Éva előadásában, aki gazdasági szakember, és tíz évvel ezelőtt, 50 évesen kezdett el aktívan versmondással foglalkozni. A Vas-megyéből érkezett Tóth Vásárhelyi Ilona is túl van a hatodik X-en, de nyílt színi tapsot kapott, amikor a My Fair Lady egyik híres dalának, a Ma éjjel táncolnék című számnak az előadása közben bebizonyította, a tánctudás, a kecses mozdulatok, a hajlékonyság nem életkorfüggő. Osztatlan sikert aratott a budapesti Kerekes Sándor is, aki a Hegedűs a háztetőn című produkcióból a tejesember közkedvelt monológját és dalát adta elő nem mindennapi színészi tehetségről tanúbizonyságot téve. A produkciókból ítélve a színjátszás népszerű a szépkorúak körében. Azt is említsük meg, hogy a verseny legidősebb részvevője a Baranya-megyei 82 éves Reményi Ferenc volt, aki saját hangszerelésben világslágereket adott elő.

Nagyon büszkék lehetünk a vajdaságiakra, a 9 díj közül 2 vajdaságiaknak jutott. A szabadkai SU-együttes (Jónás Gabriella, Lengyel Gábor, Szabó Róbert, Tamás Zoltán és Fekete Vilmos) Szabó Róbert szerzeményeivel lépett fel a versenyprogramban és a gálaműsorban is, a közönség szűnni nem akaró tapsa közepette. Kategóriagyőztesek lettek. A palicsi Szederinda népdalkör is Vajdaságot képviselte, ők az Idősek I. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedőjének döntőjében 2013-ban a csoportos ének kategória győztesei voltak, ez alkalommal nem kaptak ugyan díjat, de most is komoly közönségsikert arattak. Alkotóművészet kategóriában egy kategóriagyőztest hirdetett a zsűri, a szabadkai Lányi Ernő IME Gránátalma hímzőszakköre kapta a díjat, az Operettszínház emeleti társalgójában kiállított fehér hímzésüket, úri hímzésüket, fonott csipkéjüket sokan megcsodálták.

Szervezők, támogatók, zsűritagok, díjazottak

Szervezők, támogatók, zsűritagok, díjazottak

A díjakat Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Pásztor István, a VMSZ elnöke, a vajdasági elődöntő fővédnöke és Kocsis József, a rendezvényt szervező Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének bajmoki származású elnöke adta át. Mint Kocsis József bejelentette, 2017-ben hirdetik meg a következő alkalommal az idősek e megmérettetését. Reméljük, Vajdaságban is ismételten olyan nagy lesz a 60 éven felüliek érdeklődése e verseny, e megmutatkozási lehetőség iránt, mint az elmúlt két alkalommal, amikor 200-an, illetve 300-an neveztek be a Szabadkán megtartott elődöntőbe egyéni és csoportos produkciókkal, alkotásaikkal.