2024. május 8., szerda

Az év legszebb ünnepén

Tizedik alkalommal szerveztek anyák napi szavalóversenyt Óbecsén

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. Ezen a napon az emberek nagy többsége megpróbálja a lehetetlent: megköszönni az édesanyáknak önzetlenségüket, áldozathozatalukat. Olyan ünnep ez, amelyet nem lehet elsöpörni, értéke túlnő mindenféle társadalmi konvención.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör immár tizedik alkalommal hirdette meg anyák napi szavalóversenyét és képzőművészeti pályázatát.

– A szavalóversenyre rekordszámú, összesen 119 versmondó jelentkezett, illetve 79-en küldték be képzőművészeti alkotásukat. Nagyon örülünk annak, hogy pályázati felhívásunknak ilyen nagy visszhangja van a községünkben, hogy az óvónők, tanítók és tanárok közreműködnek velünk –mondta Ricz Róbert, a Petőfi-kultúrkör elnöke.

A kis képzőművészek között a zsűri tizenhárom egyenrangú díjat osztottak ki. Díjazott lett Gondos Réka, Szabó László, Burai Blanka, Jokić Maja, Raffai Lara, Király Anett, Bátori Flórián, Varnyú Leona, Tot László, Pekár Nikoletta, Herbatényi Botond, Barta Julietta és Beretka Dóra.

A szavalók két helyszínen mutatkoztak be. Cseh Márta nyugdíjas egyetemi tanár, Kőműves Kornélia, a Vajdasági Televízió óbecsei munkatársa és Benedek Miklós költő, a topolyai Auróra Beszédművészeti Műhely munkatársa az elsősöket, illetve a felsős diákokat hallgatta meg, míg a Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója, Romoda Renáta, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara irodalomtudományi doktori iskolájának hallgatója és Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió munkatársa összetételű zsűri a másodikos, harmadikos és negyedikes tanulók bemutatkozását értékelték.

Az első osztályosok között Balázs Korinna bizonyult a legjobbnak. Az osztott második helyet Hajdú Tímea és Siles Jessica szerezték meg, míg a harmadik helyen Kerepes Lívia végzett. Különdíjat kapott Rajsli Ádám és Dorotea Mraović. A II. osztályosoknál Kádas Anna lett az első Koncz Antónió és Basarić Filip előtt, míg a különdíjas Kiskomáromi Zsolna lett. A harmadikosoknál Tallós Martina lett a legjobb. A képzeletbeli dobogó második fokára Nagy Szandra állhatott, a harmadik pedig Radojčić Vladimir lett. Különdíjat ebben a korcsoportban Kazinci Csongor és Rajsli Viola kapott. A IV. osztályosok csoportja volt a legtömegesebb, huszonheten vetélkedtek. A zsűri szerint a legjobbnak Surján Árpád bizonyult Varga Villő és Dózsa Vivien előtt. Különdíjat kapott Kákonyi Balázs, Herbatényi Zalán, Bekvalac Tatijana és Balázs Ronald. Az ötödikeseknél az első Fenyvesi Zénó lett Répási Nikoletta előtt. Az osztott harmadik helyet Vukov Enikő és Szemendri Tamás szerezték meg, míg különdíjat Berkes Emma kapott. A hatodikosok között Bozsóki Nina győzött, második lett Kovács Orsolya, a harmadik pedig Tóth Margaréta. A különdíjat Bruszin Nikita szerezte meg. A legidősebb korcsoportban, a VII-VIII osztályosok között, Varnyú Kinga bizonyult a legjobbnak, míg a második helyet Kovács Emese kapta. A zsűri nem osztott harmadik díjat, míg a különdíjat Vajda Orsolya kapta.

A díjazottak a Petőfi-kultúrkör és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ajándékait kapták. Ezenfelül a zsűri által kiválasztott tíz szavaló Budapestre utazhat a Városligeti Gyermeknapra. Ezek: Varnyú Kinga, Bozsóki Nina, Kovács Orsolya, Fenyvesi Zénó, Répási Nikoletta, Vukov Enikő, Surján Árpád, Varga Villő, Nagy Szandra és Rajsli Viola.