2024. április 27., szombat
Brit választások

A fogadóirodák döntetlent várnak

Egy vagy több pártvezető lemondásra kényszerül majd – jósolja a William Hill

Döntetlent vár a csütörtöki brit parlamenti választásokon a londoni fogadóipar, és ennek megfelelően ez a fogadási lehetőség kínálja a legcsekélyebb nyereményt. A „hung Parliament”, vagyis az olyan összetételű, „függő” alsóház, amelyben egyik párt sem szerzi meg a stabil önálló kormányzáshoz szükséges többséget, a politikai közbeszédben és a sajtóban előforduló leggyakoribb kifejezéssé vált a választások várható eredményével kapcsolatban, tekintettel az egyértelműen ezt jelző közvélemény-kutatási adatokra.

Ennek a helyzetnek nincsenek nagy hagyományai Nagy-Britanniában, ahol a II. világháború óta eltelt hét évtizedben kizárólag a két nagy párt, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt miniszterelnökei váltogatták egymást, az esetek zömében többé-kevésbé biztos alsóházi többséget tudva a hátuk mögött. Abban a néhány esetben, amikor ezt nem sikerült elérni, általában rövid időn belül újabb választás következett, bár az előző, 2010-es választások után létrejött, most leköszönő konzervatív–liberális kormánykoalíció váratlanul stabilnak bizonyult, és kitöltötte ötéves mandátumát.

Rupert Adams, a legnagyobb fogadási hálózat, a piac 25 százalékát ellenőrző William Hill PR-igazgatója kedden kijelentette: cége gyakorlatilag garantáltnak tartja a hung Parliament kialakulását. A William Hill erre a kimenetelre jelenleg 1/12-es nyereményaránnyal kínál fogadást.

A várhatóan „függő” mandátummegoszlás a brit politikatörténetben szinte példátlan számú fogadási variációt kínál az új kormány összetételére. Ennek megfelelően mindenféle kormányváltozatra kidolgozott fogadási lehetőségeket. Arra, hogy a Munkáspárt kisebbségi kormányt alakít, a William Hill irodáiban jelenleg 7/4-es kiírással lehet fogadni. A kisebbségi konzervatív kormányra kiírt 7/2-es odds valamivel kisebb valószínűséget, így nagyobb nyereményígéretet jelez, de a legkisebb eséllyel – így a legnagyobb potenciális nyereményösszeggel – a cég azt a lehetőséget kínálja, hogy a két párt valamelyike önálló kormányképes többséget szerez az alsóházban. A Konzervatív Párt abszolút többségére 4/1-es, a Munkáspárt abszolút többségére 6/1-es kiírás mellett lehet téteket elhelyezni. A konzervatív–munkáspárti–liberális nagykoalíciót létrejöttére is lehet fogadni, de csekély valószínűsége miatt komoly nyereménnyel kecsegtető 33/1-es odds mellett.

A fogadóiroda szerint az előrejelzések ismeretében óhatatlannak tűnik, hogy a nagy pártok vezetői közül „legalább egy, ha nem több” lemondásra kényszerül a gyenge eredmény miatt. A ház a legnagyobb, 1/1-es eséllyel (a legkisebb potenciális nyereménnyel) ezt az eddigi konzervatív–liberális kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, a Liberális Demokratákat vezető Nick Clegg esetében jósolja és kínálja. A Konzervatív Párt vezetője, David Cameron miniszterelnök kényszerű távozására 3/1-es, Ed Miliband munkáspárti vezető lemondatására 5/1-es eséllyel lehet fogadni.