2024. április 26., péntek
IMF-TÁRGYALÁSOK

Jó irányba tartanak a reformintézkedések

Az országban tartózkodó Nemzetközi Valutaalap küldöttségét tegnap a szerb kormány képviselői a Szerb Nemzeti Bank épületében fogadták, és ezzel (az ünnepinek is titulált ülésen) hivatalosan is kezdetét vette a februárban jóváhagyott IMF készenléti megállapodás első felülbírálása. A beszélgetés után Dušan Vujović gazdasági miniszter nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Annyit tartott érdemesnek megjegyezni, hogy az IMF tudomásul vette a szerb kormány makrogazdasági reformtörekvéseit, és a küldöttség szerint is az intézkedések jó irányba haladnak.

Az IMF küldöttségével folytatott tárgyalások bevezetője volt csupán a tegnapi megbeszélés, melyen konstatálták, hogy a szerb kormány makrogazdasági inézkedései jó irányba haladnak, és szóba kerültek mindazok a teendők is, amelyek a hét folyamán napirendre kerülnek.

A tárgyalások gerincét a költségvetési pénzösszegek alakulása, a közvállalatok átszervezése, a közalkalmazottak létszámcsökkentése, valamint a magánosítás befejezése képezi.

Kezdetnek – dicsekedett Vujović – a szerb kormány asztalra teszi az első negyedévi költségvetési hiányának mutatóit, amely a korábban tervezett 71 milliárd dinár helyett „mindössze” 21 milliárdot tesz ki. Mint a miniszter elmonda, ez a tény még az IMF küldöttsége szerint is jó hír, a szerb kormánynak pedig az a feladata, hogy ezt az eredményt az év végéig megtartsa.

Belgrádi sajtóhírek szerint a tegnapi tárgyaláson nem került szóba a tervezett villanyáramdrágítás, viszont beszélgetes tárgyát képezték a meg nem fizettetett állami hitelek, bizonyos állami támogatások, és hogy miként lehetne felgyorsítani a közvállalatok átszervezését és magánosítását.

– A nagy állami közvállalatok, a villanygazdaság, a Srbijagas, a Szerbiai Vasutak, valamint a Szerbia Utai közvállalatok esetében a korábban kijelölt határidők átlépéséről vagy eltolásáról szó sem lehet – nyilatkozta Željko Sertić gazdasági miniszter. Mint kifejtette, a kormányra maradt az a feladat, hogy áttekintse, miként lehetne egyes lépéseket felgyorsítani, és minimumra csökkenteni a makrogazdasági kockázati tényezőket.

Sertić hozzátette, a nagy közvállalatok magánosításának végső határidejét még senki nem határozta meg, ez nem tartozik az IMF-követelések közé, de a törvény sem rendelkezik arról, hogy a magánosítást az év végéig be kell fejezni. Függetlenül ettől, a kormány határozottan kiáll amellett, hogy a szóban forgó közvállalatok a továbbiakban nem részesülhetnek állami támogatásban.