2024. április 26., péntek
Kínai–tajvani tárgyalások:

Hszi „egyenlők” párbeszédét ajánlja

„Egyenlők” tárgyalásait ajánlotta fel hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár tajvani vendégének, a szigetet kormányzó Kuomintang (KMT) párt élén álló Eric Csunak politikai nézetkülönbségeik rendezésére, de csak ha Tajvan elismeri, hogy Kína része, amitől sok tajvani ódzkodik. Hszi pártvezetői minőségében találkozott a tajvani nacionalista kormánypárt elnökével, a jövő évi elnökválasztás esélyesével a pekingi Nagy Népi Csarnokban, s hat év óta ez volt a régi politikai vetélytársak vezetőinek első találkozója.

Hszi azt hangoztatta, hogy a két fél egyenlő alapon konzultálhat egymással az „egy Kína” elv alapján, és ésszerű megállapodásra juthat. A pekingi „egy Kína” politika értelmében csak egyetlen Kína van, s Tajvan annak része. Csu ismét azt hangoztatta, hogy pártja támogatja adott esetben a sziget egyesülését a szárazföldi Kínával. Kifejezte továbbá Tajvan óhaját, hogy csatlakozzon a tervezett, kínai vezetésű Ázsiai Infrastrukturális Fejlesztési Bankhoz (AIIB), amelybe még nem kapott meghívást. Peking nem akarja, hogy a sziget saját nevén és így független országként legyen a bank tagja.

A sziget fő ellenzéki pártja, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) Tajvan Kínától való hivatalos függetlenségét szorgalmazza.