2024. május 8., szerda
ZOMBOR

Találkozások a költészet jegyében

Az idén tizedik alkalommal szervezte meg tavaszi szavalóversenyét a zombori Magyar Polgári Kaszinó. Amellett, hogy jubilált a rendezvény, jelentősége abban is megnyilvánul, hogy fölöleli az egész nyugat-bácskai körzetet, ugyanis Zombor mellett Apatin, Hódság és Kúla általános és középiskoláit hívják meg a rendezvényre, amelynek idei témája a szerelem, illetve a humor volt. A Berta Ferenc Zsebszínház vezetősége úgy vélte, a tanulók és felkészítőik rengeteg energiát fektettek egy-egy produkcióba, így vétek, ha csupán a megmérettetésen mutatkoznak be, ráadásul egyedül saját korosztályuknak, így az áprilisi Találkozásokat a kis versmondóknak szentelte, egyben öregbítve a Zsebszínház és a Kaszinó együttműködését.

Nem utolsó oka volt a közös műsor tervezésének, hogy minden eddiginél nagyobb érdeklődés nyilvánult meg a versmondó vetélkedő iránt. Hatvannál több gyerek, illetve fiatal mérte össze fölkészültségét. A fiatal versmondók keddi, felnőtt közönség előtti szereplése gála jellegű volt, a korábbi verseny dr. Káich Katalin professor emerita, Ralbovszki Csaba színművész és Fekete J. József akadémikus irodalomtörténész összetételű zsűri elbírálásának sorrendjében léptek fel.

A korábbi megmérettetésen a harmadikosok és negyedikesek korcsoportjában a doroszlói Mészáros Ernő bizonyult legjobbnak, a második helyet a bácsgyulafalvi Utvić Sanela, a harmadikat pedig az úgyszintén gyulafalvi Mészáros Áron szerezte meg. A gyulafalvi Zsoldos Dorina, a kupuszinai Zsigity Adriánó és a nemesmiliticsi Bagi Lea különdíjban részesült. Az ötödikesek és hatodikosok korcsoportjában a zombori Galac Dóra első lett, második a kupuszinai Kujundzsity Klaudia, harmadik a bezdáni Kővágó Jácint. A kupuszinai Molnár Kitti, a nemesmiliticsi Szakács Emese, a gyulafalvi Czene Adrián és a zombori Szladek Laura különdíjat kapott. A hetedikesek és nyolcadikosok között a bezdáni Mészáros Noémit találta legjobbnak a zsűri, őt a kupuszinai Tóth Abigél és a szilágyi Tari Eleonóra követi.

A középiskolások kategóriájában Horváth Zsófia, a zombori Dr. Ripp Rózsa egészségügyi középiskola negyedikese szerezte meg az első helyet, második Gerstmajer Mónika, a harmadik pedig Antalovics Krisztián, mindketten a zombori Veljko Petrović gimnázium harmadikosai. Két egészségügyis, Holpert Csilla és Diósi Nikolett különdíjat kapott. A nyertesek közül 17-en léptek közönség elé a Találkozásokon.

Szabó István, a Kaszinó szavalóversenyének állandó főszervezője konferálása közben elmondta, e tíz év, de legfőképp az idei rendezvény bizonyítja, a továbbiakban is létjogosultsága van a tavaszi szavalóversenynek, és remélik, még sok évig nem lesz gond részvevőket, többletmunkát vállaló pedagógusokat találni a nemes küldetés folytatásához.

A rendezvényen minden föllépő a szabadkai Életjel Könyvkiadónak és a Berta Ferenc Zsebszínháznak köszönhetően könyvajándékban részesült.

A műsort a Zsebszínház Kisegyüttesének muzsikája vezette be, illetve zárta, a közönség pedig megtekinthette Lejla Vukobrat zombori műkedvelő festő tárlatát, amelyet Milorad Rađenović, a ’76-os Képzőművészeti Csoport vezetője nyitott meg.

A Zsebszínház május 11-én emlékezik meg Herceg János születése 106., halála 20. évfordulójáról a zombori Szent Rókus temetőben, ahol kihirdetik a Herceg János Irodalmi Díj idei nyertesét is, akinek május 26-án adják át a jutalmat.