2024. május 14., kedd

Belgrádban járt az IMF küldöttsége

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Zuzana Murgasova vezetésével tegnap megérkezett  Belgrádba, és megkezdte a Nemzetközi Valutaalappal kötött hároméves készenléti hitelről szóló  megállapodás első felülvizsgálását.

A május 12-éig Szerbiában tartózkodó küldöttség betekintést kíván nyerni az ország gazdasági helyzetébe, a szerb kormány kezében pedig az ütőkártya az első negyedévi költségvetési hiány mutatói lesznek, melyet a felére sikerült lefaragni, mint ahogy az IMF korábbi előrejelzéseiben szerepelt. Az első három hónapban a költségvetési hiány 21,1 milliárd dinár volt, holott az IMF-fel folytatott tárgyalások során ennek a több mint kétszeresét, 55 milliárd dinárt irányoztak elő.

A számadatok a továbbiakban sem mutattak alacsonyabb értéket, április végére a deficit mintegy 30 milliárd dinár körül alakul, noha az IMF akár 72 milliárd dináros költségvetési hiányt is elismert volna.

Dušan Vujović pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az IMF küldöttsége a hazai költségvetés idei évi alakulásának felülvizsgálása mellett kikéri a Szerbiai Villanygazdaság, a Szerbiai Vasutak közvállalat, és a Srbijagas átszervezésének alakulásáról szóló jelentéseket is. A villanyáram drágításáról és a kérdésés vállalatok privatizálásának befejezéséről is folytatnak eszmecserét.