2024. április 26., péntek

Villamosokat paravánnak!

Hozz két villamost, majd azok eltakarják a tüntetőket! – valahogy így tudom elképzelni Siniša Mali, Belgrád polgármesterének parancsát, amikor a városi utasszállító közvállalatnak kiadta a rendeletet.

Vasárnap került sor ugyanis a Belgrád a vízen elnevezésű projektum kapcsán a beruházási megállapodásra a szerb és az arab fél között. A szerződés szerint a Száva mintegy másfél kilométeres szakasza, a mintegy 170 hektár terület teljesen új arculatot kap, korszerű lakóépületek és üzletközpontok épülnek majd, óvodák, iskolák, egészségügyi központok és parkok. Olyan magas épületeket irányoztak elő erre a területre, amilyenekre a fővárosban ez idáig nem volt példa. A tervek szerint 17 ezer lakosa lesz ennek a területnek, és több mint 13 ezer személyt foglalkoztatnak majd itt.

Belgrád vezetőségének bejelentése szerint az első tornyok megépítése már ebben az évben, a nyáron elkezdődhet, ám a 3,5 milliárd eurós projektum megvalósításának 30 éves határidőt adtak, azzal, hogy a tervek legalább felét 20 éven belül ki kell építeni. Szerbia a tőke 32 százalékának, az Egyesült Arab Emírségek pedig a 68 százalékának lesz a tulajdonosa.

A szerződés ünnepélyes aláírására a belgrádi Földintézet épületében került sor, amely előtt több száz elégedetlen polgár tüntetett a beruházás ellen. Többek szerint ugyanis a korszerű épületek egyáltalán nem illenek az óváros építészeti hagyatékába, és számos védelemre jogosult épületet terveznek lerombolni, holott a Száva másik oldalán, Újbelgrád teljesen megfelelne a Belgrád a vízen arculatának – és még rombolni sem kellene. A polgárok elégedetlensége azóta tart, amióta felmerült ennek a projektumnak a gondolata. Amióta pedig a főváros vezetősége a városi határozatokat is e projektum alá rendelte, veszélybe került az egész óváros. A vasútállomás kihelyezése sem rendezett teljes mértékben, így a saját városukért aggódó polgárok tüntetést szerveztek. A kirendelt rendőrök azonban távol tartották a tüntetőket az épülettől, egy bizonyos idő után pedig a Földintézet és a tüntetők között két villamos állt meg. Mint kiderült, nem annyira biztonsági intézkedés volt ez, hanem a tüntetők látványát akarták eltakarni az arab beruházóktól.

Hogy kinek jutott eszébe ez a „zseniális” ötlet, nem tudom. Lehet a polgármestertől eredt. Érdekes politikát folytat a fővárosi vezetőség, inkább rejteget, mintsem kiállna a polgárok elé, és elmagyarázná, mit és hova, milyen ütemben és miért éppen oda terveznek. Kész, részletes tervekkel állna elő, hogy eloszlassa a kételkedő polgárok aggodalmait. Persze, ilyen tervek nincsenek, vagy csak kevés. Ez abból is látszik, hogy minden egyes nyilatkozatban más-más adatok szerepelnek. Mint kiderült, a beruházás (vagy annak fele) majd csak 20 év múlva fejeződik be, és nem négy éven belül. Húsz év hosszú idő, az alatt az idő alatt pedig a megváltoztatott városi határozatok veszélybe sodorhatják Belgrád teljes arculatát, hiszen például nincs épületmagasság-korlátozás, így ahogy azt a kilencvenes években is tették többen, most is, akinek csak eszébe jut (és kapcsolatai is vannak) az ég felé bővítheti a lakását. Jogos a lázadás.

Mindemellett az, aki a villamosokkal igyekezett eltakarni több száz embert, hülyének nézte az arab partnereket is. Hát ki gondolja, hogy egy vállalkozó, aki több milliárd eurót tervez befektetni egy külföldi államban, nem követi figyelemmel a beruházás körüli közhangulatot?!

A naiv és buta ötletet pedig csak tovább tetőzte Siniša Mali nyilatkozata, amelyben kiemelte: „A tüntetők miatt leállt a forgalom a városközpontban. A villamosforgalmat is csak az aláírás után sikerült rendes mederbe terelni.”