2024. április 27., szombat
ELLENZÉKI TÜNTETÉS - BELGRÁD

A változások tavasza

A Demokrata Párt, az Együtt Szerbiáért és az Új Párt Vučić lemondását követeli

A Demokrata Pártnak kötelezettségei vannak. Mindenek előtt véget vetni a tudatlanság, a hazugságok és a félelem uralmának – emelte ki Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen. Mint kiemelte, a demokratikus értéket kell képviselni, a sajtónak lehetővé tenni a szólásszabadságot, és véget vetni a félelemnek, valamint az egyeduralomnak.

A Köztársaság téren összegyűlt mintegy harmincezer ember mind Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić és a Szerb Haladó Párt hatalmát kritizálta, hol transzparensekkel, hol zászlókkal, hol pedig csak hangos, olykor ócsároló bekiabálással közölték elégedetlenségüket.

A DP hatalmon levő pártok elleni tüntetéshez csatlakozott az Együtt Szerbiáért, valamint az Új Párt is.

Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért párt elnöke kiemelte, csakis közösen lehet eredményeket elérni. Mint mondta, hisznek a közösség erejében, így a önkormányzatokon keresztül próbálják a polgárok érdekeit képviselni. Zoran Živković, az Új Pár elnöke viszont rámutatott, tisztában vannak az múlt mandátumba nekik is voltak hiányosságaik, amelyek között a legnagyobb az, hogy megengedték, hogy ma ugyan azért küzdjön a nép amiért, húsz évvel ezelőtt küzdött: a jobb életkörülményekért, a félelem ellen, és szinte ugyanazok az emberek ellen, akik akkor is hatalmon voltak.

A tömeg, akik között az ország minden települése képviseltette magát, legnagyobb üdvrivalgással Bojan Pajtićot fogadta. A DP elnöke Vučić felelősségét rótta fel a megkezdett építőmunkálatok leállításáért, a nyugdíjak csökkentésért, az egyetemi hallgatók, tanárok, professzorok megalázásáért, az ügyvédek figyelmen kívül hagyásáért. Mint mondta, bár a jelenlegi hatalom az EU-integrációt vallja, mindennapi cselekedetével lassítja annak folyamatát. Vučić olyan tanácsadókkal vette magát körül, akik a múltban jelentős kárt okoztak az országnak. Gyárakat nyit büszkén, azokat, amelyek létrehozásáról a DP állapodott meg a beruházókkal az előző mandátumban.

– 150 ezer tanult fiatal hagyta el az elmúlt időszakban az országot. És közben az áldoktorok kerültek pozícióba – emelte ki Pajtić. Hozzátette, elég volt egy ember egyeduralmából, változásokra van szükség.

Az összegyűlt tömeg a beszédek után sétát tett, a Köztársaság térről a parlament előtt haladt el, majd a Knez Miloš utcán haladva a kormány épülete elé vonult, közben Vučić lemondását követelték.