2024. április 27., szombat
Nagybecskerek

Lajkó Félix átvette az Avantgárd Hagyománya díjat

Lajkó Félix mindig szívesen jön Nagybecskerekre

Lajkó Félix mindig szívesen jön Nagybecskerekre

Lajkó Félix hegedűművész és zeneszerző a nagybecskereki Népszínházban szerda este átvette az Avantgárd Hagyománya díjat. Az Alap harmadszor ítélte oda ezt az elismerést. Lajkó Félix előtt két rendező: Urbán András és Slobodan Šijan részesültek ebben az elismerésben.

„Lajkó Félix a maga sokévi elkötelezettségével – mind a saját, mind az egyetemes zene iránt – meggyőző módon testesíti meg az avantgárd közismert törekvését, a művészet és az élet kiegyenlítésére, illetve a köztük levő határ teljes eltörlésére” – áll a többi között a Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov nevét viselő Alap igazgatóbizottságának a megindokolásában. A döntés egyhangú szavazat eredménye volt a Svetislav Basara, Gojko Božović, Branislav Grubački, Vladimir Kopicl és Vladimir Vasiljev összetételű igazgatóbizottság részéről.

– Örülök a díjnak, bár én nem érzem magam se avantgárdnak, se nagykövetnek. Pár héttel ezelőtt ugyanis tehetségnagykövetté választottak. Tehetséges diákokkal fogunk majd közös koncertet is készíteni. Kicsit ez az avantgárd is beleillik, ez is ilyen. Nem azt akarom mondani, hogy infantilis dolog, vagy valami ilyesmi, hanem, hogy nekem beleillik valahogy ebbe a mostani menetbe ez is. Ezek a díjak, ezek általában egy kicsit ilyen díszek a tortán, ami jót jelent – nyilatkozta Lakó Félix.

A díjat Slobodan Šijan rendező adta át Lajkó Félixnek, az igazgatóbizottság döntését pedig Branislav Grubački indokolta meg. Lajkó Félix pedig egy hegedű és egy citerajátékkal tette ünnepélyesebbé a díjátadást.
Az alapot a nagybecskereki Városi Népkönyvtár alapította, az Új optimizmus mozgalom támogatásával. Célja két bánáti író és multimediális művész, Vujica Rešin Tucić és Vojislav Despotov emlékének ápolása és egyfajta rehabilitációja. Mindketten a múlt század hatvanas éveiben kezdték meg irodalmi munkásságukat, amellyel csakhamar kinőtték szülőhelyük határát.