2024. április 27., szombat

Rendkívüli EU-csúcsot tartanak a földközi-tengeri menekültválság miatt

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfői a földközi-tengeri menekültválság miatt, amely a múlt vasárnapi, legkevesebb hétszáz menekült halálát okozó hajókatasztrófa nyomán csúcsosodott ki.

Az Európai Bizottság már a hétfői luxembourgi EU-külügyminiszteri ülésre - amelyhez e napirendi pont megtárgyalására csatlakoztak a tagállamok belügyi tárcavezetői is - tízpontos azonnali cselekvési tervet terjesztett elő.

A terv értelmében meg kell erősíteni a Földközi-tengeren a jelenleg folyó műveleteket, a Tritont és a Poseidont, több pénzt kell adni az uniós határőrizeti támogató ügynökségnek, a Frontexnek, illetve el kell kobozni és meg kell semmisíteni az embercsempészek hajóit.

Diplomaták szerint az a gondolat, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívja össze rendkívüli megbeszélésre a tagállami csúcsvezetőket, az olaszok kezdeményezése, majd annak brit részről bejelentett támogatása nyomán vált valósággá.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra: önmagában az a tény, hogy az unió most a legmagasabb politikai szinten foglalkozik az illegális migráció problémájával, nem oldja meg azt a gondot, amit a szakemberek jó része a mostani, drámai méreteket öltött tengeri menekültáradat gyökerének tekint, vagyis a teljesen kaotikus és áttekinthetetlen líbiai helyzetet.