2024. április 26., péntek

Hagyományos Föld-napi munkaakciók községszerte

Bácskossuthfalván, Bajsán már megtartották, Topolyán és Pacséron a napokban zajlik a tavaszi nagytakarítás

A Föld napja alkalmat nyújt arra, hogy egy-egy település lakosai tömegesen megmozduljanak, és együttesen szebbé, lakhatóbbá tegyék közös életterüket. A topolyai községben nagy hagyománya van az április 22-ei világnap köré szerveződő önkéntes munkaakcióknak.

Számos helyszínen takarítottak, virágot ültettek, átfestették a padokat és a falut díszítő Lódi Gábor-szobrokat az elmúlt szombaton Bácskossuthfalván. A  településen működő civil szervezetek több mint 300 tagja, a Standard Közművesítési vállalat és a helyi közösség, valamint az intézmények dolgozói vettek részt a Föld napja alkalmából szervezett munkaakción. A megújuló Rekreációs Központban a galambászok, labdarúgók, tekézők serénykedtek, a nyugdíjasok és a vöröskereszt-szervezet aktivistái a székházuk környékét csinosították, az Ady Endre Művelődési Központ tagjai és a kézimunkázók a színházat és a Művelődési Házat takarították ki, a cserkészek pedig a települést átszelő folyóból halászták ki a szemetet, de a vadászok, rádióamatőrök, az Írisz Virágkedvelők Klubja, a borászok és gyümölcstermesztők, valamint a Teleház tagjai is bekapcsolódtak a faluszépítésbe. A Föld-napi takarítás a helyi közösség támogatásával és koordinálásával valósult meg, és közös ebéddel zárult.
A hétvégi hideg, esős idő Bajsán sem akadályozta meg a faluszépítési akciót. A helyi közösség szervezésében a civil szervezetek képviselői, az önkéntes polgárok és a helyi közösség tanácstagjai részvételével több helyszínen dolgoztak: takarítottak a faluközpontban, a játszótéren és a kosárlabdapályán is. A játszótéren elhelyezett és a helyi közösség épülete előtti virágtartókba virágok kerültek. A munkaakció itt is közös ebéddel zárult.

Topolyán pénteken lesz egy nagy tóparti megmozdulás, Pacséron pedig ma kezdődik a Föld-napi munkaakciók sora: a civil szervezetek rendet tesznek a székházukban és környékén, majd a faluközpont szépítését szombatra tervezik.

Topolyán pénteken délután 4 órától a tópart környékét tisztítják meg a helyi közösség szervezésében, de várják az önkormányzat, a cserkészcsapat és az Arcus környezetvédő egyesület képviselőit, valamint minden segíteni szándékozó topolyai polgárt a Föld napja alkalmából szervezett takarítási akcióra és az azt követő babgulyásra.