2024. április 28., vasárnap

Elkezdődött és megszakadt a Tijana-ügy tárgyalása

Ismételt pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a vádlott Dragan Đurićot

Húsz perc után megszakadt a Tijana Jurić-ügy bírósági tárgyalása szerdán délelőtt, ugyanis a vádlott védőügyvédje követelte, hogy ismételjék meg a pszichiátriai szakértői vizsgálatot, mert állítása szerint védence állapota a legutóbbi vizsgálat óta jelentősen romlott. Gordana Kojić bírónő helyt adott a kérelemnek.

A subotica.com hírportál jelentése szerint a tárgyalás ugyan nyitott volt a nyilvánosság számára, az ügyhöz közvetlenül kapcsolódó személyeken kívül azt csupán nagyjából 10 akkreditált újságíró kísérhette figyelemmel. Az újságírók nem vihettek be semmilyen hang vagy videó felvétel rögzítésére alkalmas eszközt és ideiglenesen elkobozták mobiltelefonjaikat, diktafonjaikat és más elektronikus eszközeiket is.

A tárgyalás a menetrend szerint elkezdődött, de a vádirat ismertetésének kezdetén, amely sokaknál ismét feltépte a sebeket, Viktor Gostiljac, a vádlott védőügyvédje fordult a bírósághoz és kérte az újbóli pszichiátriai vizsgálatot, ugyanis szerinte kliense annyira rossz pszichofizikai állapotban van, hogy legutóbb meg se ismerte őt.

„Nem ismert fel tegnap, ezért személyi igazolvánnyal kellett magamat igazolnom” – mondta az ügyvéd, aki emlékeztetett rá, hogy pszichiátriai vizsgálatára kilenc hónappal ezelőtt került sor, amikor előzetes letartóztatásba került.

Az ügyvéd szerint szemmel láthatóan rosszabbodott az állapota, rosszabbul néz ki, alig tud járni, lefogyott és szellemileg nincs jelen.

A bírói tanács helyt adott ennek a kérelemnek, annak ellenére is, hogy az ügyészség és a károsultak védőügyvédjei tiltakoztak ellene. A vizsgálatot a belgrádi Központi börtön zárt kórházában végzik el.

„Mélyen megrázott a döntés és csalódottsággal tölt el, de dühös is vagyok, mert úgy gondolom, hogy a vádlott ügyvédje mindent megtesz, hogy egy több mint egyértelmű ügyet elhúzzon. Én továbbra is hiszek a hazai igazságügyben, de kérdezem, mi ennek az értelme? Miért csinálunk cirkuszt a tárgyalásból? Azt hittem, mindez négy nap alatt befejeződik és én élhetek tovább, bezárhatom ezt a könyvet, amely az egész család részére annyira fájdalmas” – nyilatkozta Igor Jurić, Tijana édesapja a megszakított tárgyalás után.

A mostani döntés nyomán a tárgyalást a továbbiakig felfüggesztették, vagyis mindaddig, amíg nem érkezik meg a pszichiátriai szakvélemény.

Tijana Jurićot tavaly, július 26-án gyilkolták meg, a bűncselekmény elkövetésével Dragan Đurićot vádolják, aki első vallomása során beismerte azt és el is vezette a rendőröket arra a helyre, ahol eltemette a kislányt. Azóta tagadja, hogy ő lett volna az elkövető.