2024. április 27., szombat

Törökország segítséget kér a Szíriába és Irakba tartó dzsihadisták megállításához

A török kormány a Szíriába és Irakba tartó külföldi szélsőségesek valóságos rohamával küzd, ezért a többi ország segítségét kéri feltartóztatásukhoz - jelentette be helyi idő szerint kedden Washingtonban a török külügyminiszter az amerikai kollégájával tartott találkozóján.

Mevlüt Cavusoglu elmondta, hogy országa már 12 800 gyanús embert sújtott beutazási tilalommal, attól tartva, hogy Szíriába, illetve Irakba utaznak tovább, és 1300 külföldi "harcost" utasított ki. Szavai szerint a közel-keleti régió kritikus időket él meg.

- Törökország a külföldi harcosok egyik tranzitországa, és mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ez ne így legyen - hangsúlyozta Cavusoglu. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szélsőségesek származási országában is ezt kellene tenniük a hatóságoknak, megakadályozva ezzel útnak indulásukat. Ehhez viszont nagyobb nemzetközi együttműködésre és információcserére lenne szükség - jegyezte meg a török diplomácia vezetője.

John Kerry amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a Szíriával, Irakkal és Iránnal határos, NATO-tag Törökország az Egyesült Államok meghatározó partnere az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban. Az IÁ fegyvereseinek száma az utóbbi időben jelentősen megcsappant, ezért további léte rendkívüli módon függ az újoncoktól, akik potenciálisan főleg a Perzsa-öböl menti országokból vagy Európából érkeznek - folytatta. A miniszter szerint azoknak az országoknak, amelyekből ezek az iszlamisták származnak, fokozniuk kell erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy megakadályozzák a fiatalokat egy ilyen végzetes hiba elkövetésében.

Kerry bejelentette, hogy május 13-14-én részt akar venni a NATO külügyminisztereinek a dél-törökországi Antalyában rendezendő találkozóján.