2024. április 25., csütörtök

Négy idős áldozata van a húsvéti tojásnak

Négyre nőtt azok száma, akik szalmondella fertőzésben elhunytak a Čačak közeli Vranići falu idősek otthonában.

Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) és Stefan Josić (75) szombatra virradóra hunytak el, vasárnap reggelre egy negyedik idős személy is belehalt a fertőzésbe. Az idősek otthonában 41 személy Salmonella-fertőzött, ebből heten az otthon dolgozói. A fertőzést valószínűleg a húsvéti tojások okozhatták, melyeket nem főztek elég ideig.

Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul.

Leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről, vagy állatról. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra), környezeti hőmérsékleten, vagy langyos helyen (8-45 °C fok között) történő tárolás során megtörténik.