2024. április 26., péntek

Nem engedték be a dél-koreai miniszterelnököt a kompbaleset megemlékezésére

Nem engedték be Li Van Ku dél-koreai miniszterelnököt a gyászolók az egy éve történt kompbalesettel kapcsolatos megemlékezésére csütörtökön Szöulban.

A Szevol nevű komp Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el tavaly április 16-án. Az ország egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségében több mint 300 ember, többségében középiskolás diák vesztette életét vagy tűnt el.

Az ország közigazgatási épületein csütörtökön félárbocra húzták a nemzeti lobogót, és a szinte egy egész középiskolás osztályt elveszítő Anszan településen egyperces néma csönddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Több száz gyászoló hozzátartozó és együttérző gyűlt össze egy kis kikötőben, közel a tragédia színhelyéhez. Li Van Ku miniszterelnök és a kormányzó Szenuri (Új Határ) párt vezetői is a helyszínre látogattak, de a még mindig haragos hozzátartozók nem engedték meg nekik, hogy ők is leróják kegyeletüket.

A dél-koreai törvényhozás előzőleg - szintén csütörtökön - megszavazta az elsüllyedt komp kiemelését. A 6825 tonnás hajó kiemelése mintegy 140 milliárd forintnak megfelelő dél-koreai vonba fog kerülni az államnak. A parlament közleménye szerint ezzel tudnak hozzájárulni a lelki sebek begyógyulásához.