2024. április 26., péntek

Nyíregyházi diákok Zentán

Közös projektumon dolgoznak a magyarországi és a zentai tanulók
A diákok saját bevallásuk szerint nagyon élvezték a közös munkát és a közös kikapcsolódást is

A diákok saját bevallásuk szerint nagyon élvezték a közös munkát és a közös kikapcsolódást is

Klimatológiai, talajtani és limnológiai méréseket végeztek az elmúlt néhány napban Zentán a helyi Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói, akik a Határtalanul! program keretében érkeztek a Tisza-parti településre.

– A Határtalanul! program arról szól, hogy a diákok megismerjék egymást, egymás iskoláját és kultúráját. Ennek jegyében az elmúlt héten négy napot töltött nálunk, Vajdaságban a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tizenkét diákja, akik kísérőtanáraikkal érkeztek Zentára. A közösen megvalósítandó projektum keretében ittlétük során talaj-, levegő- és vízméréseket végeztünk itt, Vajdaságban, a program második részeként pedig, amikor majd a közeljövőben a mi diákjaink utaznak Nyíregyházára, ugyanezeket a méréseket Nyíregyházán is el fogják végezni. A kapott eredmények összevetését követően születik meg az az összehasonlítás, amely rámutat a vajdasági és a nyíregyházi értékek közötti hasonlóságokra és eltérésekre is – magyarázta Szórád Endre, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kémiatanára, aki szerint a projektum kiváló lehetőséget nyújt a természettudományok népszerűsítésére, illetve a program jellegéből fakadóan a barátkozásra, valamint egymás iskolájának és kultúrájának megismerésére is.

A Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium évek óta rendszeresen részt vesz a Határtalanul! programban, amelyre az idén mind az általános iskolás, mind a középiskolás diákok kategóriájában eredményesen pályázott.

– A Határtalanul! programot nagyon jó lehetőségnek tartjuk a diákjaink számára, éppen ezért mind az általános iskolás, mind a középiskolás tanulóinkat igyekszünk bevonni a projektumokba. Ezúttal tizenkét diákkal érkeztünk Zentára, valamennyien középiskolások, az a projektum ugyanis, amelyet a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjaival és tanáraival közösen valósítunk meg, a középiskolásoknak szól. A diákjaink a bolyais diákokkal vegyesen, csoportokba rendeződve végezték el a szükséges kísérleteket, amelyeket később Nyíregyházán is ugyanilyen módon fognak elvégezni – magyarázta dr. Komáromi István, a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. – A Határtalanul! program nagyon jó lehetőséget kínál arra, hogy az anyaországban, tehát a mai Magyarországon élő diákok megismerhessék az egykor a történelmi Magyarországhoz tartozó, ma más országok területén élő nemzettársaikat, azok életét, mindennapjait, valamint arra is, hogy kapcsolatokat építsenek ki velük – tette hozzá dr. Komáromi István, akivel mindebben a nyíregyházi diákok is egyetértettek, kiemelve, nagyon jól érezték magukat Zentán, ahol a közös munka mellett sokféle kísérőprogramban is részt vehettek. Ennek köszönhetően közelebbről is megismerhették a várost, illetve annak környékét is, amely – ahogyan fogalmaztak – igencsak elnyerte a tetszésüket.

A Határtalanul! program a nemzeti összetartozás operatív programja, amelynek keretében az elmúlt évek során több tízezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókban tanulmányi utakon, személyes tapasztalatokat szerezve a külhoni magyarság mindennapjairól és elősegítve ezáltal a magyar–magyar kapcsolatok elmélyülését is.