2024. április 27., szombat

Háromnegyed millióan várnak munkára

Noha Szerbiában összesen három százalékkal csökkent a munkanélküliek száma az év első három hónapjában a múlt év azonos időszakához képest, az országban jelenleg mégis 766 500 körül van az állástalanok száma, tette közzé a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat.

– Bizalomgerjesztő tényekről beszélünk, különösen akkor, ha figyelembe vessszük, hogy pont a legkritikusabb körökben nőtt a dolgozók száma. Több fiatal, szakképesítés nélküli személy jutott álláshoz, de olyanok is, akiknek a neve már több mint egy éve a nyilvántartásunkban szerepelt. Példaként említhető, hogy jelenleg listánkon kevesebb mint 200 ezer harminc évnél fiatalabb személy neve szerepel. A tavalyi adatokhoz képest ez 6,3 százalékos csökkenést jelent – nyilatkozta Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója.

Mint elmondta, az év első három hónapjában megközelítőleg 52 ezren álltak munkába, ezen személyek 39 százaléka harminc évél fiatalabb.
– Mint ismeretes, a legnagyobb problémák a fiatalokat érintik e tekintetben. A 15–24 éves munkaképes fiatalok körében jelenleg 42 százalékot tesz ki a munkanélküliség, míg tavaly, ugyanebben az időszakban, az érintet csoport képviselőinek fele várt állásra. Egyébként ez a jelenség nem csak Szerbiára érvényes, a régió többi országában is magas a munkanélküliek száma ebben a korosztály-kategóriában. Csupán az Európai Unió fejlettebb tagállamaiban alacsonyabb ez az arány, átlagosan 20 és 25 százalék között alakul – hangsúlyozta a munkaközvetítő szolgálat igazgatója.
Martinović arról is beszélt, hogy a téli hónapokban általában magasabb az állástalanok száma, ezért is bizalomgerjesztő a növekvő tendencia. Reményének adott hangot, hogy az előállt jelenség tovább folytatódik. Az igazgató példaként megemlítette, hogy volt olyan cég, amely 120 fiatalnak adott munkát.
Véleménye szerint az új munkatörvény hatályba léptetése óta több hasznos változásra került sor a szerbiai munkaerőpiacon.

– Elsősorban magasabb a törvényesen munkába állt alkalmazottak száma, tehát akik eddig feketén dolgoztak, azoknak most legális, bejelentett állásuk van. Az ideiglenesen felvett személyek száma is nőtt – fejtette ki röviden Martinović.

A foglalkoztatottak számát növelő projektumokra az idén 2,8 milliárd dinárt irányozott elő az állam, emellett további 500 milliót a fogyatékossággal élők munkába állítására.
Március végén az intézmény pályázatot írt ki, amely a beruházó vállalkozók számára 160 ezer dinárt szavatolna minden alkalmazott munkába állításáért. A fogyatékossággal élők esetében ez az összeg 200 ezer dinár.

Az igazgató csak a foglalkoztatási statisztikai adatok pozitívumait emelte ki, arról nem szólt, hogy az elmúlt egy évben hány munkaképes állampolgár hagyta el az országot, és azt sem említette meg, hogy hány olyan személy van, akinek nincs munkája, viszont nem jelentkezik háromhavonta a munkaközvetítő szolgálatban.