2024. április 26., péntek

Megerősítették Tolimir életfogytiglaniját

Megerősítette a Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornokra a 2012 decemberében első fokon kimondott, életfogytiglani szabadságvesztésről szóló ítéletet szerdán a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa.

Zdravko Tolimir keresztet vet az ítélethirdetés előtt (Fotó: Beta/AP)

Zdravko Tolimir keresztet vet az ítélethirdetés előtt (Fotó: Beta/AP)

A 66 éves Tolimir a szintén perbe fogott Ratko Mladićnak, az akkori boszniai hadsereg parancsnokának a jobb keze volt a felderítés irányítójaként. A hágai perben első fokon megállapították, hogy felelős az 1995-ös srebrenicai, valamint žepai mészárlásért. A fellebbviteli fórum néhány pontban helyt adott ugyan azoknak az ellenvetéseknek, amelyeket Tolimir az első fokú ítélet indoklásával szemben megfogalmazott, ez azonban nem változtatott a srebrenicai vérengzés népirtássá minősítésén, sem az életfogytiglani büntetésről határozott ítéleten.

A srebrenicai vérengzést, amelynek során a boszniai szerbek mintegy 8 ezer bosnyák muszlim férfit, illetve fiút gyilkoltak meg az elvben ENSZ-oltalom alá helyezett településen, a II. világháború óta elkövetett legsúlyosabb európai tömeggyilkosságként tartják számon.