2024. április 27., szombat
SZERBIA - ÉLETSZÍNVONAL

Vučić: Két év múlva jobb lesz

A Szerbiában élők a saját pénztárcájukon két év múlva érezhetik meg majd a magasabb életszínvonalat – nyilatkozta Aleksandar Vučić miniszterelnök, aki nem zárta ki, hogy a javulás előbb következik majd be, feltéve, hogy a 2015-ös év első negyedévében tapasztalt tendencia folyatódik.

„Véleményem szerint lesz erre lehetőségünk, annak függvényében, hogy folytatódik ez a tendencia, azonban én nem akarom, hogy az ilyen dolgokat politikai célokra használjuk fel. Szerbiának jó gazdaságra van szüksége, amely szebb jövőt képes biztosítani, hogy az emberek a saját zsebükön is megérezzék a változást” – mondta a miniszterelnök a rendkívüli sajtótájékoztatón, s hozzátette: a jobb életszínvonalra a polgároknak két évet kell várniuk.

„Mi azonban ezt nem úgy csináljuk majd, mint egyesek, akik a választások miatt tették meg ezt, s ezáltal óriási államadósságot halmoztak fel. Mi ezt azért tesszük majd, mert egy egészséges és jó gazdasági alapot fektettünk le ennek a megvalósításához.”

A 2014-es év első három hónapjában a deficit 75,23 milliárd dinár volt, az idén pedig az volt a cél, hogy a deficit 55 milliárd dinár legyen.

„Ezzel az eredménnyel mi és az IMF is elégedett lett volna, de az eredmény még jobb lett, hiszen az első negyedévben a deficit 21,44 milliárd dinár volt, 33,5 milliárd dinárral kevesebb, mint amire számítottunk” – nyilatkozta Vučić, aki hozzátette, egyezik Pavle Petrovićnak, a Költségvetési Tanács elnökének a nyilatkozatával, mely szerint az eredmények jók, de nem látványosak.

„Nem is lesznek látványos eredmények, legalábbis addig nem, amíg az elkövetkező egy év során be nem bizonyosodik, hogy a javuló tendencia folytatódik-e” – mondta Vučić.