2024. március 29., péntek

Száz országból 25 ezren csatlakoztak az IÁ-hoz

Száz országból több mint 25 ezren csatlakoztak az al-Kaida terrorhálózathoz és az Iszlám Állam szélsőséges szervezethez Irakban, Szíriában és más országokban - derült ki egy friss ENSZ-jelentésből.

A világszervezet al-Kaida elleni szankcióit monitorozó szakértői testület által megfogalmazott jelentés szerint a terroristák oldalán harcoló külföldiek száma 71 százalékkal nőt 2014 közepe és 2015 márciusa között, és az egy évtizeddel ezelőtti néhány ezerről 25 ezer fölé emelkedett.

A Biztonsági Tanács számára készült dokumentumból kiderül, hogy a 25 ezerből csaknem 20 ezer Szíriába és Irakba ment, és elsősorban az Iszlám Államot, másodsorban pedig az al-Kaida szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Frontot erősíti. Afganisztánban a helyi biztonsági erők márciusi becslése szerint 6500 külföldi harcos volt, de vannak Jemenben, Líbiában és Pakisztánban is, Szomáliában pedig hozzávetőleg százan harcolnak, de még a Fülöp-szigetekre is mennek külföldiek.

A bizottság szerint az Iszlám Állam legyőzése azzal a következménnyel járhat, hogy a külföldi terroristák szétszóródnak a világban, és míg a kormányok arra összpontosítanak, hogy a hazatérő harcosok ne jelentsenek fenyegetést, addig a panel szerint előfordulhat, hogy egyesek ennek ellenére is bűnszövetkezetek tagjává válnak.

A testület felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a külföldiek, hanem azon országok száma is meredeken emelkedett, amelyekből a harcosok érkeznek. Az 1990-es években még csak maroknyi ilyen ország volt, most pedig már száznál is több, köztük olyanok, amelyeket korábban soha nem hoztak kapcsolatba például az al-Kaidával szövetséges csoportokkal.

Nagy számban csatlakoztak a terrorista szervezetekhez Tunéziából, Marokkóból, Franciaországból, valamint Oroszországból. Nőtt a Maldív-szigetekről, Finnországból, Trinidad és Tobagóból csatlakozók száma.

A testület ugyancsak felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi harcosok azonosítására alkalmas információk alig 10 százalékát töltötték fel globális rendszerekbe, épp ezért szorgalmazta a fokozottabb hírszerzési együttműködést. A jelentés pozitív példaként említi a Szíria és Irak felé tranzitországot jelentő Törökországot, ahol már 12 500 külföldi önkéntes szerepel a szűrőlistán.