2024. április 27., szombat

Vučić: 2020-ra az EU-ban

Aleksandar Vučić szerb kormányfő azon elvárásarának adott hangot csütörtökön Pozsonyban, hogy Szerbia 2020-ra már az Európai Unió teljes jogú tagországa lesz, majd hozzátette, hogy az általa vezetett kormány elsődleges célja ezt el is érni. A Szerbia-Szlovákia 2015 üzleti fórum megnyitásán kijelentette, hogy a szerb kormány fiskális konszolidációs intézkedése és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelcsomagja járulékos biztonságot kínál a befektetőknek, hiszen általuk Szerbia hosszú távú makrogazdasági stabilitást érhet majd el. Szavai szerint a reformok tekintetében az ezredfordulón Szlovákia volt egyike a vezető országoknak Délkelet-Európában, ma pedig Szerbia igyekszik ugyanezt elérni.

– Szerbia jó feltételekkel várja a külföldi a befektetőket, sőt a gazdasági és politikai stabilitás is az előnyeink közé tartozik. Szlovákia annak idején, pontosan ugyanezen okok miatt volt vonzó a befektetők szemében – vélekedett Vučić.

Végezetül kihangsúlyozta, hogy Szerbia azon túl hogy meg kívánja erősíteni a saját gazdaságát, egy olyan európai alapokon álló rendezett államot szeretne létrehozni, amely egy hatékony állami szektoron alapul, és az országot a régió legvonzóbb üzleti környezetévé karja tenni. Az üzleti fórumot, amelyen 60 szlovákiai és 21 szerbiai vállalat vett részt, Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter és Aleksandar Vučić szerb kormányfő nyitotta meg.