2024. április 27., szombat

Fénygyújtók hétvégéje

Zentán hetedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei kémiatábort

Igazán látványos módon és mindenképpen stílusosan, az olimpiai lángot helyettesítő termit-reakcióval nyitotta meg kapuit pénteken este a Zentai Alkotóház udvarán a VII. Kárpát-medencei Kémiatábor, amelyet az idén a fény nemzetközi éve, Hevesy György, magyar származású Nobel-díjas kutató születésének 130. évfordulója, a benzol szerkezetének a megoldásának 150. és Than Károly születésének 120. évfordulója jegyében rendezett meg a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium.

Bolyai TGM

Bolyai TGM

Az idei táborban mintegy 50 diák vett részt Erdélyből, Magyarországról és tartományunk különböző településeiről. A hagyományos szakmai előadások és gyakorlatok mellett a tábor résztvevői számára több rendhagyó programot is bevezettek – mesélte Szórád Endre, vegytantanár, a tábor főszervezője. Így szombaton délután kémikus kincskereső játékban vehettek részt a táborlakók, este pedig kvízprogramot is szerveztek számukra. Tegnap, a tábor utolsó napján Óbecsére, Than Károly kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának emlékházához látogattak el az ifjú kémikusok, ahol a Bolyai gimnázium egykori tanulója, jelenleg végzős gyógyszerészhallgató ismertette Than munkásságát, majd pedig egy meglepetéssel is előrukkoltak a szervezők. A tábor résztvevői ugyanis egy gyógyszerésznő segítségével eredeti Than receptúra alapján készíthettek el egy gyógykrémet, amit a diákok haza is vihettek. Ezenkívül az emlékház kertjében elültették a Kárpár-medencei Kémiatábor emlékfáját is, amelyik évek múltán a mindenkori vegyészek találkahelyeként szolgálhat.

A táborban a kémia szebbik, könnyebbik oldalának a bemutatására törekednek a szervezők, de ezenkívül igyekeznek olyan érdekességeket is becsempészni a találkozó életébe, amelyek a tanítási órán nem hangzanak el, s olyan foglalkozásokat szerveznek a fiatalok számára, melyekkel felkeltik az érdeklődésüket. Ennek köszönhetően pedig gyakran az idősebb, a középiskolai tanulmányaikat elvégzett diákjaik is visszajönnek, s részt vesznek a munkában – ecsetelte beszélgetőtársunk. Az idei tábor fő támogatója a Richter gyógyszertár belgrádi képviselete és a MOL Rt. volt.