2024. április 26., péntek

A boszniai háború óta nem volt ennyi menekült

A Szíriában és az Irakban dúló háborúk miatt 22 év óta a legnagyobb mértékű a menedékkérők száma az iparosodott országokban - állapította meg csütörtökön az ENSZ, arra szólítva fel a nyugati országokat, hogy tárják szélesebbre az ajtóikat a menekültek előtt.

Tavaly mintegy 866 ezren folyamodtak menedékért, 45 százalékkal többen, mint 2013-ban. Ez a szám a legnagyobb a boszniai háború kezdete óta, amikor mintegy 900 ezer kérelmet vettek nyilvántartásba - közölte a világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

António Guterres főbiztos kiemelte: Napjainkban a háborús konfliktusok elszaporodásával (a boszniai helyzethez) hasonló kihívások érik a szervezetet, különösen a szíriai drámai helyzet miatt. Válaszunknak ugyanolyan nagyvonalúnak kell lennie, mint akkor (a boszniai háború idején) volt.

Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője elmondta, hogy mintegy 3,9 millió szíriai menekült, akit Libanonba, Törökországba, Jordániába és Irakba befogadtak, nem szerepel a 2014-es statisztikákban. Tavaly mintegy 150 ezer szíriai folyamadott menekültstátusért 44 iparosodott országban, a benyújtott kérelmek ötöde szíriai volt.

A kérelmek száma szerinti rangsorban 2014-ben az irakiak kerültek a második helyre 68 700 kérelemmel. Ez a kétszerese az előző évi adatnak, ami tükrözi, milyen súlyos és erőszakkal teli helyzet alakult ki az országban jelenleg, illetve fél évvel ezelőtt. A szóvivő hozzátette, hogy a sor harmadik helyére az afgánok kerültek, akiket szerb, koszovói és eritreai állampolgárok követnek.

Az iparosodott országok közül Németország fogadta be a legtöbb menedékkérőt, mintegy 173 ezret, közülük minden negyedik szíriai volt. A befogadó iparosodott országok sorában az Egyesült Államok a második, 121 200 kérelmezővel, akik többségükben a kábítószer-kereskedő bandák erőszakos támadásai elől menekültek el Mexikóból és Közép-Amerikából.

Törökország 1,7 millió szíriai menekültet fogadott be egy ideiglenes oltalmi rendszer értelmében. Tavaly 87 800 menedékkérelmet fogadott el, többségükben irakiaktól azután, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tavaly júniusban nagy területeket foglalt el a közép-keleti országban. Fleming szerint az irakiak többsége Törökországba menekül. A szíriaiakat Európában főképpen Németország és Svédország fogadja be.

Olaszország a Földközi-tengeren átkelő, Afrikából és a Közel-Keletről érkezők célpontja. Itália, ahol 63 700 menekültkérelmet regisztráltak, a ranglistán az ötödik helyre került a világban. A menekültek többsége nem marad Olaszországban, más európai országba megy tovább - tette hozzá Fleming.

A Menekültügyi Főbiztosság adatai szerint Ausztráliában a korábban bevezetett szigorúbb szabályok miatt 24 százalékkal csökkent a menedékkérők száma, amely tavaly kevesebb volt kilencezernél.