2024. április 23., kedd

Hogyan él a víz?

A víz világnapja alkalmából a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola diákjai szombaton megpróbálták még egyszer felhívni a közvélemény figyelmét a víz és általában a környezet tisztaságának a fontosságára. Persze a Béga menti város nem volt véletlenül a színhelye a Hogyan él a víz? című projektumnak, hiszen a városban már több mint egy évtizede tilos a vezetékes víz használata, a Béga folyót pedig Európa legszennyezettebb folyójaként emlegetik.

A kétnyelvű (szerb és magyar) rendezvény a középiskolások előadásaival kezdődött, akik a Bégáról és a vízről beszéltek. A diákok a város főutcáján az egészséges víz fontosságával kapcsolatos – maguk által – megfogalmazott üzeneteket osztogattak. Ellátogattak a helybeli Béga kajakklub edzésére is.

A tematikus nap eseményeinek egyik része a rajzkiállítás volt. A legsikeresebb alkotásokat az iskola udvarában állították ki. A rendezvény keretében performanszot mutattak be, és kihirdették a témával kapcsolatos irodalmi és képzőművészeti pályázat eredményeit.

Mint ahogy Nataša Heror, a rendezvény egyik szervezője mondta, a víz világnapját választották az akció kezdetének, mert rendkívül fontos az emberek figyelmét folyamatosan a víz minőségére összpontosítani. A szervezők jövőre több vajdasági többnyelvű iskolát szeretnének bevonni a projektumba.