2024. április 26., péntek

Csökkent az olaj ára egy szaúdi miniszter nyilatkozatának hatására

Esett a kőolaj világpiaci ára hétfő délelőtt annak nyomán, hogy Ali al-Naimi szaúd-arábiai olajipari miniszter előző nap kijelentette: országa csak akkor hajlandó kitermelését csökkenteni, ha a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) kívüli olajtermelő országok is megteszik ezt.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőinek hétfői előrejelzése szerint amennyiben az OPEC nem mérsékli a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótát, a naponta felhalmozódó többlet 0,9 millió hordóról 1,3 millió hordóra fog emelkedni.

Míg a piaci túlkínálat miatti aggodalom lefelé nyomja az olajárakat, az amerikai monetáris politika szigorítása, a kamatemelési ciklus elindításának közeledése a dollár erősödését, így egyúttal a kőolaj árának növekedését eredményezi. 
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport jelentése szerint az utóbbi 15 évben uralkodó trend - emelkedő nyersanyagárak, zéró kamatpolitika, gyenge dollárárfolyam - megfordult, a kínai ipari gazdaság lassul, miközben az amerikai palagázipar virágzik. A magasabb kamatláb, az erősebb valuta és a visszafogott növekedés kombinációja kontroll alatt tarthatja a nyersanyagok árát idén - írták.

Februárban Kínába 2,04 millió iráni kőolaj érkezett, ami 3,7 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Kína tartalékai feltöltése érdekében, kihasználva az olcsó olajárakat, a tavalyi év végén növelte importját, azonban tározó kapacitásai végesek, ami a megrendelések lassulásához vezethet.

A Brent könnyűolaj májusi szállításra hordónként (159 liter) 54,79 dollárba került délben, 49 centtel 0,89 százalékkal csökkent az ár az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 45,74 dollárra süllyedt, 83 centtel 1,80 százalékkal mérséklődött a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében.