2024. április 25., csütörtök

Óvatos optimizmus

Az EP elégedett Szerbia európai integrációs tevékenységével

Eduard Kukan, az Európai Parlament az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttsége elnöklőjének vezetésével csütörtökön európai parlamenti küldöttség tárgyalt a szerbiai államvezetés képviselőivel a Stabilizációs és Társulási Megállapodás végrehajtásáról, valamint Szerbia európai integrációs útjáról. Az EP-képviselők többek között Aleksandar Vučić miniszterelnökkel és a kormány képviselőivel, Ivica Dačić külügyminiszterrel és Maja Gojkovićtyal, a köztársasági parlament elnökével találkoztak.

Eduard Kukan (Fotó: Beta)

Eduard Kukan (Fotó: Beta)

Vučić a kormány reformintézkedéseiről számolt be a képviselőknek, valamint elmondta, hogy a szerb kormány elsődleges céljának tekinti az ország európai integrációját és minden feltételt teljesíteni kíván. A miniszterelnök elmondta: a reformintézkedések mentén hamarosan jobbá válik a beruházási légkör az országban, ennek függvényében pedig a gazdaság is elkezd fejlődni, illetve az ország egyre gyorsabban halad majd az Európai Unió irányába. Vučić bejelentette, hogy a jövőben az igazságügy reformjára kíván összpontosítani a kormány.

– Mindent megteszünk azért, hogy megvédjük az ország és a régió gazdasági és politikai stabilitását. Szerbia például több olyan infrastrukturális projektum megvalósítását is kezdeményezte, amelyek jobbá tennék az összeköttetést a régió országai között – tájékoztatott Vučić kabinetje a miniszterelnök felszólalásáról.

Kukan és a többi EP-képviselő elismerésükről, valamint Szerbia és a kormány további támogatásáról biztosították Vučićot. Az európai parlamenti küldöttség mindemellett a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának, valamint a korrupcióellenes küzdelemnek a fontosságát hangsúlyozták.

Kukan és Maja Gojković a képviselőház épületében közösen nyitották meg kovačicai szlovák naiv festők tárlatát. Szerbia őszintén elkötelezte magát a szerbiai nemzeti kisebbségek kultúrörökségének megőrzése mellett, hangsúlyozta beszédében Gojković, mondván: Szerbia a sok nemzeti közösség és kultúra országa, és ezt gazdagságként éli meg.

A szlovákiai Kukan szerint a vajdasági szlovák közösség a példája annak, hogy hogyan kell a nemzeti közösségeknek egy országban élniük. A szerbiai szlovákok lojálisak az országukhoz, hozzájárulnak a kultúra és a gazdaság fejlődéséhez, ugyanakkor soha nem feledkeztek el származásukról, anyaországukról, emelte ki Kukan, hozzátéve, hogy Szlovákia rendkívül büszke erre.

Ivica Dačić arról tájékoztatta az EP-képviselőket, hogy hol is tart pillanatnyilag Szerbia európai integrációja, valamint összefoglalta a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd eddigi legfontosabb állomásait és a felek közötti megállapodások alkalmazásának folyamatát. Dačić elégedettséggel nyugtázta, hogy az EP a közelmúltban pozitív hangvételű határozatot fogadott el Szerbiáról.

Hivatalos tárgyalásait megelőzően a sajtónak nyilatkozva Kukan arról beszélt, hogy értékelése szerint Szerbia jó úton jár és egyre közelebb kerül az EU-hoz. A szerb kormány őszintén és komolyan az uniós csatlakozás mellett kötelezte el magát, nyomatékosította Kukan, majd ezt követően az EP nemrégiben elfogadott, Szerbiáról szóló határozatára emlékeztetett, amelyben az EP az EU és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első tárgyalási fejezeteinek mielőbbi megnyitását kéri az Európai Tanácstól. Az, hogy ez mikor történik meg, attól is függ, hogy Szerbia milyen intenzitással folytatja a megkezdett reformokat, hangsúlyozta a képviselő.

– Mindenben segíteni kívánjuk Szerbiát. Azt szeretnénk, ha az ország európai útja sikeres és biztonságos lenne. Biztos vagyok benne, hogy mai látogatásunk is hozzájárul ennek a célnak az előbbre viteléhez. Arról is meg vagyok győződve, hogy Szerbia nagyon jó úton jár, ugyanakkor az optimizmushoz óvatosságnak is társulnia kell. Az EP EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttségének ez a harmadik szerbiai látogatása. Amit érdemes ezzel a látogatással kapcsolatban hangsúlyozni, az az, hogy most van a legtöbb tagja a delegációnak. Ez azt bizonyítja, hogy az EP-képviselők közül nagyon sokan érdekeltek Szerbia sikeres európai útjában – fogalmazott Kukan.