2024. április 27., szombat

Hol vagy, március?

Ünnepi műsor Zentán, Csókán és Törökkanizsán
A Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának ünnepi műsora

A Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának ünnepi műsora

A hétvégén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából a koszorúzási ünnepségeket ünnepi műsor kísérte. Pénteken este Zentán a Zentai Magyar Kamaraszínház, a törökszentmiklósi Miklós néptáncegyüttes Ezerjó Szentmiklós néptáncegyüttes Kéttoppantós csoportja és a zentai Ispiláng néptánccsoport gazdag műsorral lepte meg a közönséget. Ünnepi köszöntőt mondott Ceglédi Rudolf polgármester:

– Március 15-e üzenete sohasem válik idejétmúlttá, hiszen az emberek minden korszakban vágynak a változásra, a jobb életre. Ha úgy érzik, hogy ott, ahol élnek, ezt nem találják meg, búcsút intenek a szülői háznak, az otthonuknak. Ennek vagyunk manapság a szemtanúi ebben a válságokkal és viszontagságokkal terhes korban. Ezt a folyamatot kellene megállítani, visszafordítani, ami nagyon nehéz. Ígéretekkel, rábeszéléssel bizonyára nem is sikerül, mert mindnyájan tudjuk, egyik napról a másikra nem lehet jóra fordítani azt, ami évtizedek alatt romlott el – mondta a polgármester a jelenlegi gondokra kitérve.

A Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei: Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György Hol vagy, március? címmel idézték meg 1848 ifjúsága forradalmi szellemiségét, lendületét, eltökéltségét és szabadságvágyát.

A zentai színház műsorát szombaton este a csókai közönség is láthatta. Az ünnepi rendezvényen fellépett az Orpheus egyesület Pannónia férfikórusa, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és Pásztor Dániel középiskolás versmondó. Az emlékező közönséggel Balázs Ferenc polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait.

Koszorúzás Törökkanizsán

Koszorúzás Törökkanizsán

Szombaton délután Törökkanizsán, a katolikus temetőben ünnepi műsorral emlékeztek. Felléptek a helybeli versmondók: Kovács Bertina, Kovács Dorina és Orosz Kinga, a csókai Orpheus Művelődési Egyesület Pannónia férfikórusa Tápai Tibor versmondóval, valamint a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Pengettyű citerazenekara.

Az ünnepi beszédében Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke kiemelte, hogy az 1848-as márciusi ifjak forradalmi zászlajukra tűzött követelései máig aktuálisak. A bánáti magyar közösségnek naponta meg kell küzdenie az anyanyelven történő oktatásért és tájékoztatásért, a részarányos foglalkoztatásért, a hivatalos nyelvhasználatért.

A megemlékezésen és koszorúzáson részt vett Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Dobai János, a tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkárság titkárhelyettese, Újhelyi Ákos, a VMSZ tartományi képviselője, a helybeli, az oroszlámosi és a rábéi civil szervezetek képviselő és számos polgár, akik megkoszorúzták Tallián Andor honvéd ezredparancsnok emléktábláját.