2024. április 27., szombat
Tragédia

Gyásznappá nyilvánította a kormány a vasárnapot

Szerbia legjobb pilótáit és legjobb helikopterét veszítette el

A szerb kormány a harci helikopter lezuhanása miatt, amely során hét ember vesztette életét, a vasárnapot, március 15-ét gyásznappá nyilvánította.

Aleksandar Vučić miniszterelnök arra kérte a sajtó munkatársait és a nyilvánosságot, hogy ma is fejezzék ki tiszteletüket a súlyos tragédiában elhunytak iránt. A szerb kormány a legmélyebb együttérzését és részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

Aleksandar Vučić kormányfő elmondta: a balesetben elhunyt Omer Mehić őrnagy, Milovan Đukalić kapitány, Nebojša Drajić zászlós, Ivan Miladinović a légierő mechanikus zászlósa, Dževad Ljajić orvos, Miroslav Veselinović aneszteziológus, valamint a Novi Pazar-i Ademović család ötnapos csecsemője.

A szerb kormány ülésén a tragédiáról Bratislav Gašić, a védelmi miniszter beszélt, aki megbecsülését és köszönetét fejezte ki a légierő 204-es brigádjának, akik életüket vesztették.

– A szerb katonaság legjobb pilótái hunytak el. Ők voltak azok, akik az embereket mentették a feketicsi hótorlaszok során, s a miniszterelnök is velük utazott. Mérhetetlen a veszteségünk. A szerb katonaság legjobb helikoptere semmisült meg, amely mindenféle műszerrel fel volt szerelve, amelyek a keresést és a mentést segítették, akár éjjel, akár nem mindennapi viszonyok között – mondta Gašić.

A kormányülésen közölték, hogy a rádiókapcsolatot a helikopterrel 22 óra 31 perckor veszítették el, s három perccel később a helikopter eltűnt a radarról.

A gyásznapról szóló törvény értelmében félárbocra kell engedni a zászlókat a középületeken, a médiának ehhez kell igazítania a programját, a nyilvános rendezvényeken pedig egy perces csenddel kell emlékezni az elhunytakra. A gyásznap ideje alatt tilos a népzene és a szórakoztató zene közvetítése, továbbá nyilvános szórakoztató jellegű előadások megtartása.