2024. április 27., szombat

Éves tervek márciusi napirenden

35. alkalommal ülésezett tegnap az óbecsei képviselő-testület
Az ellenzék szerint a Vodokanal a meglévő statútum alapján nem tüntethet fel biztosítási díjat a vízszámlán (Fotó: Fehér Rózsa)

Az ellenzék szerint a Vodokanal a meglévő statútum alapján nem tüntethet fel biztosítási díjat a vízszámlán (Fotó: Fehér Rózsa)

Az óbecsei közvállalatok – a Vodokanal, a Toplana, a Komunalac és az Építésügyi Igazgatóság – 2015-os ügyviteli programjai mellett az Óbecsei Népkönyvtár, a Városi Színház, a Városi Múzeum, a Zentai Történelmi Levéltár, az óvoda, az Idegenforgalmi Iroda, a mezőőrszolgálatot ellátó Link FTO Kft., a sportközpont és a sportszövetség idei munka- és pénzügyi tervét is tegnap szavazták meg az óbecsei képviselő-testület tagjai – ezt azt jelenti, hogy két és fél hónapon át ezek nélkül az alapdokumentumok nélkül igencsak gúzsba kötve voltak kénytelenek működni ezek az intézmények. Bár a közvállalatoknak december elsejéig kell az alapítónak átadniuk a terveiket, annak elfogadását nem szabályozza semmiféle határidő.

Komolyabb vita csupán a Toplana és a Vodokanal programjai körül alakult ki, ez utóbbi közvállalat esetében mind Slobodan Zlokolica (Demokrata Párt), mind Knézi Péter (Óbecséért Polgári Csoport) abbeli véleményének adott hangot, hogy a Vodokanal a meglévő statútum alapján nem tüntethet fel biztosítási díjat a vízszámlán, ezért ez az eljárás törvénytelen és tisztességtelen. Az elhangzott javaslat szerint az ily módon kiküldött februári vízszámlákat vissza kellene vonni, és a biztosítási díjról külön számlát kellene kiküldeni a fogyasztóknak. Válaszukban Zoran Grbić igazgató és Vuk Radojević polgármester egyaránt kiállt amellett, hogy a Vodokanal eljárása szabályos, és a biztosítási díj fizetése továbbra sem kötelező.

Mint arról már beszámoltunk, tavaly év végén írt alá együttműködési szerződést az óbecsei Vodokanal Közvállalat, valamint a Generali Biztosító Szerbia és a Sogaz vállalat, ennek értelmében a közvállalat ügyfelei a vízdíj befizetésével egyidejűleg vagyon- és felelősségbiztosításukat is törleszthetik. A biztosítási díjról szóló számla először a vízszámlával együtt, de külön számlán érkezett meg a fogyasztókhoz, akik így egyértelműen eldönthették, befizetik-e a 200 dináros biztosítási díjat vagy nem? Februárban ez a gyakorlat megváltozott, és a biztosítást már a vízszámla egyik tételeként tüntette fel a Vodokanal.

A kkt legutóbbi ülésén Szilágyi Edit (VMSZ) lett a kkt alelnöke, Kinka Erzsébet (VMSZ) képviselőt pedig alpolgármesterré választották – az ő megüresedett mandátumát Nemes László vette át, aki ezentúl az Óbecséért Polgári Csoport ellenzéki soraiban foglal helyet.