2024. április 26., péntek

„Legyen gondunk a jövőre, ne a múltra”

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából tartott pénteken fogadást dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja és Babity Henrietta a palicsi Vigadóban. Az alkalmi ünnepségen a főkonzul először Orbán Viktor miniszterelnök levelét tolmácsolta a jelenlévőknek: „A népek tavaszán Európa számos városát érte el a forradalom vihara, de csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság tüze. Nem hunyt ki, mert egy egész nemzet gyűlt a tűz köré, hogy élessze és táplálja.

Köszöntőbeszédében a főkonzul kitért a magyar–szerb kapcsolatokra is (Fotó: Diósi Árpád)

Köszöntőbeszédében a főkonzul kitért a magyar–szerb kapcsolatokra is (Fotó: Diósi Árpád)

Az azóta eltelt 167 év sok változást hozott, de az akkori igazságok máig örök érvényűek. Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel. 2015-ben sem kívánhat mást a magyar nemzet, mint hogy legyen béke, szabadság és egyetértés” – olvasta fel a magyar miniszterelnök levelét Babity János.

A főkonzul ezt követően Jókai Mór az 1848. március 15-i magyar forradalom és szabadságharc kitörését követően írt szavaival folytatta: „Tartsátok tiszteletben e napot melyen a nép szava először megszólalt. A magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik.”

– Amikor a hősökre emlékezünk, akik életüket és vérüket áldozták a hazáért, gondolunk azokra is, akik a forradalom kitörését megelőzően megteremtették a változás igényét, és képviselték Magyarország fejlesztésének gondolatát – mondta Babity János.

Köszöntőbeszédében a főkonzul kitért a magyar–szerb kapcsolatokra is, és kiemelte, hogy a magyar–szerb megbékélési folyamatoknak köszönhetően – amelyekben a Vajdasági Magyar Szövetség szerepvállalásának meghatározó súlya volt – kiválóak a politikai kapcsolatok. Hozzátette, hogy a hagyományos nemzetpolitika mellett a magyarországi politika figyelme a gazdaságpolitikára is irányul, a magyar vállalkozók, vállalkozások perspektíváinak bővítésére, a vajdasági befektetési környezet fejlesztésére. Beszédét végül Jókai szavaival zárta: „Legyen gondunk a jövőre, ne a múltra.”