2024. április 26., péntek

Még egy ideig digitális villanyórák nélkül

A hazai gyártók elégedetlenek, hogy ismét ellehetetlenítették számukra a Szerbiai Villanygazdaság pályázatát digitális villanyórák beszerzésére

Újfent nem vehetnek részt a hazai vállalatok a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) digitális villanyórák beszerzésére kiírt versenypályázatán, mert időközben bizonyos feltételek módosultak – áll a fogyasztásmérő készülékeket gyártó tömörülés közleményében.

A szervezet arra mutat rá, hogy a szóban forgó pályázaton azért nem vehet részt, mert visszakerült a kritériumok közé az a kitétel, amely csak azon gyártók részvételét engedélyezi, amelyeknek írásos bizonyítékuk van arról, hogy az előző évben legalább 250 ezer mérőkészüléket értékesítettek.

„Ez a kritérium azonnal megszüntette a pályázati lehetőséget a hazai cégek számára” – áll a közleményben.

A Szerbiai Gazdasági Kamarában (SZGK) székelő tömörülés már korábban rámutatott erre (ugyanis a versenypályázatot februárban is megváltoztatták, akkor is ellehetetlenítette a hazai gyártól részvételét). A szervezet már akkor megjegyezte, hogy az ilyen lépésekkel országszerte csaknem hatszáz munkahely semmisülhet meg a haza villanyóragyártó vállalatokban.

A tömörülés rámutatott arra is, hogy a pályázati részvételből való kizárással az a lehetőség is elúszik a szerbiai gazdaság számára, hogy 1500 új munkahely nyíljon e termelési ágazatban.

Aleksandar Obradović, az EPS igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy nem változtak a pályázat feltételei, és hogy a gyártókat sem diszkvalifikálták.

– A pályázat a követhetőségen alapul, és az Európai Fejlesztési Bank (EBRD), a tender támogatója, semmi szín alatt nem engedélyezi, hogy bárkit is kizárjunk – magyarázta az EPS igazgatója, aki megjegyezte, hogy összesen 38 cég, ezek közül 20 hazai, váltotta ki a részvételhez szükséges dokumentációt,

Az igazgató az EPS szerkezetátalakításával kapcsolatban elmondta, hogy a kormány még tavalyi novemberben elfogadta a cég rekonstrukciójáról szóló tervet, amely előirányozza, hogy a villanygazdaság tizennégyről háromra csökkentse leányvállalatainak számát.

Az eddigi állás szerint a villanygazdaság a pályázat útján hozzávetőleg 250 ezer villanyóra beszerzését tervezi, amelyet a háztartásokban alkalmazna, valamint 7000 nagyobb kapacitású készüléket szerezne be a nagyfogyasztók számára.