2024. április 24., szerda

Mit ér a nyelv, ha magyar?

Öt középiskolásunk a Szép Magyar Beszéd verseny győri döntőjében – Topolyán lezajlott a középiskolások Kazinczy-versenyének vajdasági selejtezője

Szövegünk címe azonos Fábián Pál írásáéval, amely ezúttal a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd felolvasási verseny vajdasági döntőjében, március 7-én, Topolyán, a Kodály Zoltán MMK székházában rendezett megmérettetésen mint kötelező versenyszöveg szerepelt. Az idén ötvenedik alkalommal szervezik meg Győrött a Szép Magyar Beszéd verseny döntőjét. Vajdasági selejtezője után öt középiskolásunk nyert jogot az ottani bemutatkozásra.

Ők öten képviselik a Vajdaságot Győrött, a Szép Magyar Beszéd felolvasási verseny országos döntőjén (Fotó:  Szabó Anikó)

Ők öten képviselik a Vajdaságot Győrött, a Szép Magyar Beszéd felolvasási verseny országos döntőjén (Fotó: Szabó Anikó)

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és annak irodalmi, beszédművészeti, valamint nyelvművelő szakosztálya, az Aurora Stúdió immár tizenhetedik alkalommal szervezte meg a vajdasági selejtezőt, amelyre egy-egy nyelvművelő, leíró, esszészerű szöveggel Vajdaság minden középiskolájából négy tanulót nevezhetett be felkészítő tanára. Feltételként szabták meg azt is, hogy a versenyzőknek a szabadon választott mellett egy helyszínen kapott szöveget is elő kell adniuk. Az utóbbi volt ezúttal a jelzett Fábián Pál-szöveg. A vajdasági selejtezőn a szervezők képviseletében jelen lévő Gazsó Hargita, az Aurora Stúdió vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Tőle a másik fő szervező, Kisimre Szerda Anna vette át a szót, aki a topolyai önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tanácsosaként, Kodály Zoltán gondolatait is idézve, a következő mondatokat intézte közönségéhez:

– „A magyar kiejtést is tanulni kell, még a született magyarnak is. Ha nem csiszolja, újítja folytonosan, berozsdásodik.” Éppen ezért szolgál nagy örömömre, hogy idén immár 17. éve köszönthetjük Topolyán a Szép Magyar Beszéd versenyzőit. Magyarságunk megmaradása érdekében nagyon fontos esemény nekünk a Kazinczy-verseny. Most, amikor újra tömegesen költöznek el külföldre a magyar családok, nemcsak azzal kell szembesülnünk, hogy elfogyunk, hanem jogosan aggódhatunk a magyar nyelv sorsáért is. Tapasztaljuk, hogy gyakran milyen gyorsan elhagyják a nyelvüket azok, akik idegen környezetben élnek. Ezért nagyon nagy a felelőssége mindazoknak, akik gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak, mert nem mindegy, hogy mire neveljük őket, milyen értékrendet alakítunk ki náluk, hol kap helyet a nyelv, a kultúra – fogalmazott a tanácsos.

A Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjén ezúttal tizenöt adai, óbecsei, szabadkai, topolyai, zentai középiskolás tanuló tett kísérletet arra, hogy megfejtse anyanyelvünk szépségének és helyes használatának titkát. A versenyzőket, felkészítő tanáraikat, a verseny zsűrijét és követőit a felsoroltakon kívül a tavalyi győztes, a Kazinczy-érmes Dudás György is köszöntötte. Felolvasta nyertes szövegét és bátorította a versenyzőket, kik teljesítményét öttagú zsűri értékelte: annak elnöke volt a Kazinczy-díjas szervező Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, tagjai pedig Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, e győri gimnázium tanára, az Anyanyelvi Tábor szervezője és vezetője, Kalmár Lenke nyugalmazott magyartanár, Ábrahám Viola, a Pannon RTV műsorvezetője, bemondója és a Kazinczy-érmes Gazsó Orsolya, a Kosztolányi Dezső Színház sajtófelelőse. Értékelésük szerint öten szereztek jogot a versenyzők közül a győri döntőben való megmérettetésre, amely április harmadik hétvégéjén zajlik majd. Első kiemeltekként Dudás Nikolett, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumból, felkészítő tanára Molnár Krekity Olga és Bezeg Anikó az adai Műszaki Iskolából, akit Lajkó Sára készített fel. Rajtuk kívül Homolya Evelin és Körmöci Dávid a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskolából, Pintér M. Edit és Piszanity Ibolya tanítványaként, valamint Gója Henrietta a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolából, aki Mészáros Márta diákja. A versenyzők a Forum Könyvkiadó és a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium könyvcsomagját kapták.