2024. április 27., szombat

Egy szaharai dzsihadista szervezet robbantott Bamakóban

Egy szaharai szélsőséges szervezet, a Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér alapította al-Murabitum jelentkezett szombat este a mali fővárosban, Bamakóban, egy étterem elleni terrorista támadás elkövetőjeként.

A két támadó öt embert megölt, köztük két külföldit - egy belgát és egy franciát -, és kilencet megsebesített, köztük három svájci állampolgárt. A halálos áldozatok közül a belga férfi az Európai Unió mali képviseletének biztonsági tisztje volt.

Az Al-Ahbar nevű mauritániai hírportálra feltettek egy hangfelvételt, amelyen egy férfi azt állítja, ő az al-Murabitum szóvivője, és közli, hogy embereik hajtották végre a támadást bosszúból, amiért a hitetlen nyugatiak Mohamed prófétán gúnyolódnak, valamint szintén bosszúból korábbi vezetőjük, Ahmed al-Tilemsi haláláért.

A felvétel hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni, de a szaharai iszlamisták gyakran használják az Al-Ahbar honlapját üzeneteik közlésére. 
A mali kormány alig egy hete előzetes béke- és megbékélési egyezmény írt alá az afrikai ország északi részének elszakadásáért küzdő felkelők egy csoportjával. Az ENSZ-közvetítéssel létrejött alku évtizedek lázadásainak és stabilitáshiányának igyekszik véget vetni az északi országrészben, ahová a Nyugat és a regionális hatalmak aggodalmai szerint visszatérhetnek az iszlamista fegyveresek, két évvel azután, hogy a francia katonai beavatkozás elűzte őket onnan.

A francia vezetésű Serval művelet kezdete, 2013 januárja óta a mostani volt a legvéresebb merénylet Bamakóban.
Ahmed al-Tilemsit a francia erők ölték meg az ország északi részén található Gao térségében.