2024. április 29., hétfő

Energiapazarló ország vagyunk

Konferencia Magyarkanizsán

A Certop CO Kft. és a magyarkanizsai önkormányzat szervezésében tegnap tartották az I. energiahatékonysági fórumot az Energetikai hatékonyság a községekben – az európai előírások és szabványok alkalmazása – lehetőségek a projektek pénzelésére címmel. A fórum előadói szerbiai és magyarországi energetikai szakemberek voltak, célja pedig Szerbia energiahatékonysági stratégiájának köztudatba emelése, fontos és hasznos információk átadása az önkormányzatok energetikai menedzsmentjének megszervezésével, a projektek előkészítésével és finanszírozásával kapcsolatban.

A szervező cég dél-európai piacának vezérigazgatója, Sándor Tibor elmondta:

– A fórumra 13 önkormányzatot hívtunk meg, mind olyanokat, amelyek valamelyik európai uniós ország határa mellett helyezkednek el. Emellett nagy energiafogyasztókat és kórházakat kértünk fel, hogy vegyenek részt a konferencián, és igen nagy volt az érdeklődés a fórum iránt – mondta Sándor Tibor. Hozzátette, hogy az energia megtakarításával kapcsolatos legfrissebb információkat igyekeztek összegyűjteni, s megosztani a közönséggel, többek között arról, milyen projekteket lehetne megvalósítani, hogyan lehetne azokhoz pénzt szerezni.

Huzsvár Ervin magyarkanizsai alpolgármester elmondta, hogy az energiahatékonyság tekintetében Szerbia elmarad a nyugat-európai államok mögött, ezért is nagyon időszerű ezzel a témával foglalkozni.

– Azért esett a mai napra a választásunk, mert ma van az energetikahatékonysági világnap. Ezen a fórumon nemcsak a technológiákról esett szó, hanem rossz szokásokról is, hiszen Szerbiában háromszor-négyszer több energiát használnak, mint a nyugat-európai országokban. Az energiából nagyon kevés van, és nagyon drága, mi pedig ezt pazaroljuk. Ha ésszerűen használjuk, akkor semmiről sem kell lemondanunk. A mai konferencia egyik célja, hogy együttműködési megállapodást írjunk alá, melynek hosszabb távú célja egy nonprofit szervezet létrehozása s nem titkoltan az európai uniós pályázatokon való sikeres részvétel – mondta Huzsvár. Elmondta, hogy az önkormányzat helyi szinten továbbra is támogatja a különböző, legolcsóbb energiatakarékoskodási intézkedéseket, mint a nyílászárók és szigetelések cseréjét, valamint folyamatban van egy új program kidolgozása is, mégpedig a geotermális energia felhasználása.