2024. április 27., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Bezárhatják az Újpest stadionját

A szurkolók tesznek arról, hogy ha nem a klub, akkor az MLSZ rendeljen el zárt kapus meccseket

Sok furcsaságot megélt már a magyar labdarúgás, de arra, hogy egy futballklub vezetősége – elkerülendő az újabb és újabb büntetéseket – azzal fenyegetőzzön, hogy hazai mérkőzéseit zárt kapu mögött játssza, még nem akadt példa. Az ország egyik legnagyobb szurkolótáborával rendelkező Újpestnél azonban felmerült ez a verzió, és biztosak lehetünk benne, hogy mindenhez megvan a megfelelő kiskapu, csak meg kell találni.

A Magyar Labdarúgó-szövetség az idény első felében 7,7 millió forintos bírságot szabott ki az Újpestre. A lila-fehérek közleményben hangsúlyozták, hogy a futballcsapatot működtető gazdasági társaság nem működhet úgy, hogy folyamatosan előre nem tervezett kiadásokkal kell számolnia. De ha az MLSZ folyamatosan pénzbírsággal büntet, akkor a klub elrendeli a soron következő három hazai mérkőzés zárt kapuk mögött történő lejátszását. A szövetség ugyanakkor jelezte, hogy a versenyszabályzat szerint a klub nem korlátozhatja a szurkolókat, egyedül hatósági intézkedés, illetve a szövetség fegyelmi határozata nyomán lehet kivételt tenni.

A szurkolók mindenesetre tették a dolgukat a Pécs ellen, a múlt héten nemcsak kikapott otthon 2:0-ra az Újpest, de az ultrák előbb pénzzel megdobálták a VIP-páholyban ülő belga tulajdonost, Roderick Duchatelet-t és feleségét, majd be is másztak a páholyba. Sőt, utána trágár rigmusokkal az MLSZ-t pocskondiázták, nem is maradhat el az újabb fegyelmi eljárás.

A lilák vasárnap Debrecenben javíthatnak, ahol a hazaiakban is él a revánsvágy, hiszen augusztusban 1:0-ra kikaptak a Szusza-stadionban. A Loki a múlt héten a Puskás Akadémia otthonában nyert úgy, hogy Lázár Pál korán megsérült (agyrázkódást szenvedett), Tisza Tibor pedig büntetőt hibázott. A meccs egyetlen gólját még az egykori újpesti csatár lőtte, aki harmadszor szerzett az idényben három pontot érő találatot. „Amióta eljöttem Újpestről, azóta már többször játszottam ellenük, és gólokat is lőttem nekik, tehát nem gondolok úgy erre a találkozóra, hogy olyan nagy presztízsmeccs lenne a számomra. Tisztelem az újpesti klubot, nagyon szép éveket töltöttem ott, rengeteg szeretetet kaptam tőlük, viszont most a Debrecen sikereiért szeretnék mindent megtenni” – nyilatkozta.

Presztízsmeccset nyert a Nyíregyháza a Honvéd ellen, Mátyus János, a nyírségiek edzője ugyanis személyes sértésként élte meg, hogy a Paks elleni, decemberben elhalasztott meccsük tavaszi lebonyolítását éppen a Honvéd tulajdonosa, az NB I.-es bizottság elnöke, George F. Hemingway fúrta meg. „Bohócokra nincs szükség, az ilyen figurák ártanak a magyar futballnak. Tudom, hogy a pro licences képzéseken észt nem osztanak” – reagált az üzengetésre Hemingway, de valószínűleg csak a szőlő savanyú, hiszen az új igazolásokkal ugyanolyan gyatra maradt csapata, mint eddig volt.

A forduló rangadóján a Videoton hiába vezetett már két góllal Győrben (az egyiket ki más, mint a zentai Nemanja Nikolić szerezte), a hazaiak végül kiharcolták a 2:2-es döntetlent. A listavezető fehérváriakra most a Nyíregyháza vár otthon, míg a Győr a Ferencvároshoz látogat. Az a csata nagyon különleges lesz Miriuta Lászlónak, hiszen az ETO jelenlegi edzője 1996 és 1998 között a Fradiban futballozott.

Először játszik távozása óta tavalyi csapattársai ellen Varga Roland is, az U20-as válogatottal 2009-ben vb-bronzérmes támadó lendületes, jó futballal mutatkozott be a Fradiban. A fővárosi zöld-fehérek ugyan nem futották szét a Dunaújvárost, de tavaszi nyitánynak az 1:0-s idegenbeli győzelem talán elfogadható.

Hogy a magyar válogatottat se hagyjuk ki, az MLSZ megtalálta Nyilasi Tibor utódját az utánpótlás-sportigazgató posztjára. A befutó Dárdai Pál egykori berlini felfedezője, a német Bernd Storck lett, aki így a magyar kapitány ajánlólevelével és hátszelével érkezett Magyarországra. „Sohasem voltam jókor jó helyen, hogy nekem jusson egy megüresedett poszt” – nyilatkozta néhány éve a Herthánál, a Wolfsburgnál, a belgrádi Partizannál és a Dortmundnál is csak másodedzőként dolgozó szakember, aki rövid ideig a kazah utánpótlás- és felnőttválogatottat is irányította, legutóbb pedig a görög Olimpiakosz U21-es csapatáért felelt.

A 19. forduló programja

Március 6., péntek: Paks–Puskás Akadémia (19 óra)

Március 7., szombat: Ferencváros–Győr (14 óra), Pápa–Dunaújváros (16 óra), Kecskemét–Diósgyőr (16 óra), Pécs–Haladás (16 óra), Videoton–Nyíregyháza (18.30)

Március 8., vasárnap: Honvéd–MTK (16.30), Debrecen–Újpest (18.30)