2024. április 24., szerda
IMF-MEGÁLLAPODÁS

A neheze csak ezután következik

Szerbiára komoly munka vár, hogy teljesítse, amit vállalt – A Nemzetközi Valutaalappal köttetett készenléti megállapodással hozzák kapcsolatba, hogy tovább erősödik a dinár euróhoz viszonyít

Szerbia a jövőben is megbízható partnere marad a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), és maradéktalanul teljesíteni fogja a hétfőn este jóváhagyott készenléti hitelcsomaggal járó kötelezettségeket – jelentette ki Aleksandar Vučić miniszterelnök a keddi kormányülés utáni sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, az IMF a hitelcsomag jóváhagyásával egyértelmű jelzése annak, hogy „Szerbia jó és biztos úton halad”, viszont komoly munka vár rá, hogy teljesíthesse mindazt, amit vállalt az IMF irányába.

A pénzváltóirodákban kedden az idei mélypontra csúszott az euró árfolyama (Fotó: Ótos András)

A pénzváltóirodákban kedden az idei mélypontra csúszott az euró árfolyama (Fotó: Ótos András)

Vučić kormányfő köszönetét fejezte ki Dušan Vujović pénzügyminiszternek, aki – mint mondta – hatalmas munkát végzett, hogy megvalósulhasson az IMF-fel megkötött megállapodás, de nem feledkezett meg Lazar Krstić korábbi pénzügyminiszterről sem, aki pályafutása során a szigorúbb pénzügyi ellenőrzést és az IMF-fel való megállapodás fontosságát hangsúlyozta.

– Az IMF-program végrehajtásában Szerbia megbízható partner lesz, de ezt nem a nemzetközi szervezetek és intézmények kedvéért teszi, hanem azért, hogy megalapozhassuk az ország egészséges gazdaságát – mondta Vučić.

Mint kifejtette, a következő időszakban Szerbia közadóssága – mint az IMF-fel megkötött megállapodásban is szerepel – csökkenő tendenciát mutat majd, a költségvetési hiány pedig a bruttó társadalmi össztermék 3-3,5 százaléka közelében alakul, és a következő kormány már jóval kisebb arányú munkanélküliséget örököl, mint amennyi a jelenlegi.

– Szerbia ezúttal is a nehezebb utat választotta, és eddigi igyekezetét az európai és nemzetközi szervezetek és intézmények is elismerik – állapította meg Vučić. Hozzátette, az ország számára jelenleg legfontosabb az iparnak és a mezőgazdaságnak a segítése. Ennek eredményeként várható a költségvetési hiány alacsonyabb szinten való tartása.

ERŐSÖDIK A DINÁR

Kormánykörökben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) köttetett készenléti megállapodással hozzák kapcsolatba, hogy tovább erősődik a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. Kedden a Szerb Nemzeti Bank hivatalos középárfolyama szerint egy euró 120,2205 dinárt ért, vagyis 26 parával kevesebbet, mint egy nappal korábban. Az illetékesek azt is érdemesnek tartják hangoztatni, hogy az év eleje óta ez volt a dinár legerősebb árfolyama.

A keddi sajtótájékoztatón Jorgovanka Tabaković, az SZNB bankkormányzója is felszólalt. Szerinte a dinár azért erősödik, mert az ország visszanyerte bizalmát a külföldi beruházók előtt, és az eurót dinárrá váltották át, hogy szerbiai értékpapírokat vásárolhassanak.

Az érdeklődés akkora volt, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank beavatkozásra kényszerült a nemzetközi devizapiacon, és a dinár gyors erősődésének fékezése és a nagy árfolyamingadozás érdekében 60 millió eurót vásárolt – tette hozzá Tabaković asszony.

MINDENEKELŐTT REFORMOK

Dušan Vujović pénzügyminiszter a keddi sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy Szerbia az készenléti hitelcsomag elnyerése utáni időszakban is pozitív elbírálásban részesül az IMF részéről.

– Az elmúlt 50 nap alatt, amíg tartottak a tárgyalások és az előkészületek, mindent megtettünk, hogy a megállapodás létrejöhessen. Hogy a továbbiakban miként alakul az ország sorsa, és Szerbia képes lesz-e végrehajtani a tervezett reformokat, senki sem tudja, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a folyamat sikerrel járjon – mondta a pénzügyminiszter – mert ezek nélkül a reformintézkedések nélkül képtelenség kilábalni a jelenlegi helyzetből. Többé nem tehetjük azt, hogy évente 600–800 millió eurót költsünk az átszervezés alatt álló vállalatok mesterséges lélegeztetésére, és úgy tegyünk, mintha mi sem történne.

Szerbia az IMF-fel kötött megállapodás értelmében kötelezettséget vállalt Európa és az alap irányába, hogy a továbbiakban nem növeli a közvállalatoknak előirányzott állami támogatásokat azon túl, ahogy azt az uniós előírások megszabják. Az újdonság viszont az lesz, hogy a jövőben a juttatások a nehézségekbe ütközött vállalatok esetében kizárólag a munkahelyüket elveszített foglalkoztatottakat érintik szociális programok révén, és nem a vállalatot.

MIÉRT JOBB, HA VAN?

Miroslav Prokopijević gazdasági elemző másként látja a szerződés lényegét. Szerinte nehéz megmondani, miért jobb Szebiának az IMF készenléti csomag annál, ha nem lenne. Emlékeztetett arra, hogy az ország már 2012-ben is megkötötte a szerződést, de három hónap múlva felbontatta. A három évre szóló egymilliárd eurós készenléti hitelcsomag aligha elegendő a szerb gazdaságban keletkezett lyukak betömésére, másrészt az a kérdés, hogy meddig lesz fenntartható, mert Szerbia ezúttal is olyan ígéreteket tett, melyek gazdasági és politikai szempontból is fájó pontoknak számítanak.

Prokopijević szerint már most gyaníthatjuk, hogy számos kikötés nem teljesíthető, és a dolgok nem épp úgy alakulnak, ahogy terveztük. Erre utal a smederevói acélművek sikertelen eladási kísérlete is – mutatott rá az elemző.