2024. április 27., szombat

Topolyán átrakó állomás, hulladékudvar épül

A Regionális Hulladéktároló Kft. gazdálkodási programjáról – A beruházás, programtervezet topolyai vonatkozásairól

A topolyai községi képviselő-testület e heti ülésén ellenszavazat nélkül jóváhagyta a Regionális Hulladéktároló Kft. – Szabadka 2015. évi gazdálkodási programjának jóváhagyásáról szóló végzést. Az ülésen a kérdéskör kapcsán Kikity Andrea, a Regionális Hulladéktároló Kft. ügyvezető igazgatója tartott beszámolót. A beruházás jelenlegi állásáról, topolyai vonatkozásairól lapunknak is beszámolt:

Kikity Andrea a Regionális Hulladéktároló Kft. – Szabadka 2015. évi gazdálkodási programja ismertetése közben Topolyán

Kikity Andrea a Regionális Hulladéktároló Kft. – Szabadka 2015. évi gazdálkodási programja ismertetése közben Topolyán

– A beruházásnak több eleme van, legfontosabb része a központi szigetelt lerakó és annak kísérő elemei, amely egy válogatóközpontot jelent és egy komposztálót. Ez a beruházás azon része, amellyel először kezdtünk el foglalkozni. Ennek a résznek a legjelentősebb a beruházási értéke, amelyből kifolyólag a kivitelező kiválasztása és a kiépítés is a legösszetettebb. A lerakó vonatkozásban kiemelném, hogy a 2014-es évben szerződést írtunk alá a kivitelező konzorciummal. A beruházás ezen része az EU IPA-alapjából lesz finanszírozva, a szerződés értéke pedig megközelítőleg 15 millió euró – nyilatkozta Kikity Andrea, a kft. ügyvezető igazgatója, aki hangsúlyozta: az említett szerződés 2014. október 28-án köttetett, mely időponttól számítva a kivitelezőnek 27 hónapja van a kiépítés megvalósítására. Mint megtudtuk: párhuzamosan a kivitelező kiválasztásával, tavaly elkészült az átrakó állomások tervdokumentációja. Három átrakó állomás épül majd, egyik közülük Topolyán.

– Az átrakó állomás egy másik kategóriájú objektum, amely a rendszer keretein belül épül majd ki. Ezen állomásoknak az a céljuk, hogy általuk csökkentsük a hulladékszállítás költségeit. Oly módon, hogy pl. Topolya esetében a szemeteskocsik a begyűjtött hulladékot a topolyai átrakó állomásra fogják szállítani, mely a meglévő szeméttelep mellett fog elhelyezkedni. Innen nagyobb, ún. rolokonténerekkel szállítják majd a hulladékot Szabadkára, a feldolgozóüzembe és a szigetelt lerakóba. Ami az átrakó állomást illeti: ebben az évben kell kiválasztani esetükben a kivitelezőt, a kivitelezés az IPA-alapból lesz finanszírozva. Párhuzamosan folyik majd 2015-ben a hulladékudvarok kivitelezőjének kiválasztása is. A hulladékudvar egy harmadik típusú objektum, amely a rendszer keretein belül épül majd ki – fogalmazott a társaság vezetője, aki a hulladékudvarok rendeltetéséről szólva elmondta:

– Ezek kialakításával biztosítunk a lakosoknak lehetőséget arra, hogy a nagyobb térfogatú hulladékot ott átadhassák. Tehát az olyan típusú hulladékot, amely nem kerülhet a szemeteskukába, valamint az építkezési törmeléket, a zöldhulladékot vagy pedig a háztartási veszélyes hulladékot. A cél az, hogy mindhárom kategóriájú épületcsoport párhuzamosan épüljön ki. 2017 elejére minden objektum elkészüljön, a rendszer üzemeltetéséhez szükséges mechanizáció, géppark is biztosítva legyen. 2017-ben teljes kapacitással tudjon beindulni a rendszer, és be tudjuk zárni a meglévő, környezetileg igen káros szeméttelepeket – szögezte le Kikity Andrea.
Az kkt-ülés után Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke e gazdálkodási program jóváhagyását követően röviden összefoglalta annak topolyai vonatkozásait:

– Topolya 13 százalékban vesz részt a regionális hulladéktároló pénzelésében, amelynek a 2015-ös évi működési folyó költségeire a kft. 17 millió dinárt tervezett. Községünk részéről a kft. a működési folyó költségekre a 2015-ös évben 2 090 968 dinárra számít – fogalmazott Plohl.